Labour verliest in lokale verkiezingen Verenigd Koninkrijk

De lokale verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn zoals verwacht geëindigd in verlies voor Labour. Enkel de grootste pessimisten hadden het verlies nog zwaarder ingeschat onder het leiderschap van de radicaal-linkse Jeremy Corbyn. De partij behoudt de macht in de belangrijkste lokale raden in Engeland en Wales maar krijgt een zware vernedering te slikken in Schotland.
AFP or licensors
Labourleider Corbyn vanmorgen bij het buitenkomen van zijn woning.

De Britse kiezers trokken gisteren naar de stembus om nieuwe leden te kiezen voor de deelstaatparlementen in Schotland, Wales en Noord-Ierland en voor 124 lokale raden in Engeland. In Londen, Bristol, Liverpool en Salford, waar de burgemeester rechtstreeks gekozen wordt, konden ze ook daarvoor stemmen. En in een aantal Engelse districten werd ook een nieuw parlementslid gekozen.

Het was vooral uitkijken naar het resultaat dat de sociaal-democraten van Labour onder Jeremy Corbyn zouden boeken. Corbyn kwam in september verpletterend aan de macht. Zijn linksradicale discours sloeg vooral bij jongeren erg aan, maar heeft het sindsdien erg moeilijk om de eenheid in de partij te bewaren.

Labour kwam de laatste maanden dan ook vooral in het nieuws met intern gekibbel. Vorige week nog werd Ken Livingstone, de ultralinkse oud-burgemeester van Londen en een vertrouweling van Corbyn, wegens een antisemitische uitspraak uit de partij gezet. Volgens Livingstone zou Hitler in de jaren 30 een voorstander geweest zijn van het zionisme.

Knauw voor Labour, "historische" zege voor SNP

Het stond dus bijna in de sterren geschreven dat Labour klappen zou krijgen. Vandaag blijkt echter dat de sociaaldemocraten wonderwel stand hebben gehouden. De partij blijft de belangrijkste in Engeland en Wales.

In Engeland leidt de partij met 91 van de 124 lokale raden geteld de verkiezingsuitslagen. Labour verliest de controle in 1 raad. De Conservatieven eindigen tweede, winnen enkele zetels maar behouden globaal gezien een status quo. Opvallend zijn de goede resultaten voor de Liberal Democrats, die sinds vorig jaar geen deel meer uitmaken van de regering. Ook UKIP, de anti-Europese partij van Nigel Farage, wint globaal gezien maar liefst 20 zetels in de lokale raden.

In Wales, zwaar geplaagd door het dreigende verlies van ruim 700 jobs in de staalindustrie, verliezen de traditionele partijen Labour (-1), de Conservatieven (-3) en Liberal Democrats (-4) zetels. Labour blijft wel de grootste partij in het Welshe parlement, gevolgd door de Welshe nationalisten van Plaid Cymre dat er licht op vooruitgaat en de Conservatieven. Opvallend is wel het resultaat van UKIP dat 12,5 procent van de stemmen haalt en meteen met 7 zetels binnenkomt in de Welsh Assembly.

In Schotland, ooit een absoluut Labour-bolwerk, behaalt de SNP van Nicola Sturgeon 63 zetels maar verliest ze wel haar meerderheid in het parlement. De Schotse Conservatieven gaan van 15 naar 31 zetels, ook dat is opmerkelijk. Winst die ten koste gaat van Labour, zij verliezen 13 zetels en eindigen derde.

Voor Noord-Ierland zijn nog geen resultaten bekend. Het tellen van de stemmen gaat er pas vanmorgen van start. Door het ingewikkelde kiessysteem daar kan het nog tot zondag duren voor de definitieve resultaten bekend zijn.

Nagelbijten tot vanavond

Behalve de koude douche in Schotland houdt Labour dus redelijk stand. Alle hoop daar is nu gevestigd op de Londense burgemeestersverkiezingen. Volgens de laatste opiniepolls zou de kandidaat van Labour, de 45-jarige Sadiq Khan, tien punten voorsprong hebben op zijn Tory-rivaal Zac Goldsmith.

De uitslag in Londen zou namelijk wel eens bepalend kunnen zijn voor het lot van partijleider Corbyn. De resultaten van vandaag leidden al tot hoorbaar gegrom bij de meer gematigde tak van de partij. Indien Labour nu ook nog de prestigieuze job van burgemeester van Londen zou kwijtspelen dan zou de roep om zijn aftreden wel eens een stuk luider kunnen worden.

Er zit niets anders op dan te wachten tot vanavond. In Liverpool is de uitslag wel al bekend, daar blijft Labourburgemeester Joe Anderson aan de macht.

Meest gelezen