Mollen op podium en trance in zaal tijdens Kunstenfestivaldesarts

Vanaf vanavond tot en met 28 mei is er in Brussel opnieuw het Kunstenfestivaldesarts. Vanavond wordt het festival in Brussel vanaf 23 uur feestelijk geopend door een performance van Léa Drouet en een groep skaters in het skatepark Les Ursulines. Vlakbij, in het centrum van de stad, ligt het festivalcentrum Les Brigittines. Enkele tips voor de komende weken.
© Martin Argyroglo
"La nuit des taupes" - Philippe Quesne

Nog in het kader van het openingsweekend herscheppen Anna Rispoli en de bewoners van Vistandines het huizenblok naast Les Brigittinnes in een betoverende lichtshow. Dat gebeurt morgenavond vanaf 22.30 uur. In 2009 werd de performance "Vorrei tanto tornare a casa" al een eerste keer uitgevoerd. Die lichtshow toverde de ramen van een woontoren om tot de instrumenten van een lichtorkest dat door de bewoners zelf werd bediend.

Net als de voorbije jaren stelt het Kunstenfestivaldesarts een dertigtal producties voor, waarvan de meeste op het festival in première gaan. Dit jaar zijn er twee eregasten: de Franse theatermaker Philippe Quesne en de Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul.

Philippe Quesne

"Welcome to Caveland!" van Philippe Quesne is een tweeledig project. De voorstelling "La nuit des taupes" is het eerste luik. In het verhaal "komen menselijke, minerale en dierlijke elementen samen in een neerwaartse tocht naar de onderwereld", waar men "afstand kan nemen van de buitenwereld en een tunnel kan graven naar de ware aard der dingen".

Het decor is een grot die Quesne, die een achtergrond heeft in de beeldende kunsten, bouwt in het festivalcentrum Les Brigittinnes.  De grot komt in de kapel en is een grote constructie in zwart plastic (archieffoto).

In een tweede fase wordt de grot gebruikt voor "Welcome to Caveland!", een project waarin gezocht wordt naar nieuwe manieren om kunst te maken en te delen. Denkers en kunstenaars worden uitgenodigd om naar de voorstellingsruimte te komen om die te "bewonen". De grot wordt tijdens de tweede helft van het festival (19-28 mei) een ideeënlaboratorium. Er zullen o.a. muzikale en filmische interventies, leesclubs en toonmomenten plaatsvinden.

Apichatpong Weerasethakul

De Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul is de andere eregast van deze editie. Van hem zullen er films en voorstellingen te zien zijn. Zijn films onderzoeken "bewustzijnstoestanden waar werkelijkheid en droom natuurlijk in elkaar overvloeien". Er zal een integrale retrospectieve van zijn films, foto's en video-installaties te zien zijn, in samenwerking met Cinema Galeries. Zijn vierde film "Tropical malady" wordt op 16 mei ook vertoond in het Zoniënwoud.

Daarnaast is er zijn allereerste theaterproject "Fever room" (foto), door het festival omschreven als een "krachtige en pure artistieke ervaring", waarbij de toeschouwer in een soort trance gebracht wordt, waarbij "zijn blik en andere zintuigen als door koorts vertroebeld lijken". De maker zelf omschrijft het als een "film in 3D". Ook in deze voorstelling speelt het motief van de grot een essentiële rol.

Copyright 2015. All rights reserved.

Milo Rau

De Zwitserse theatermaker Milo Rau is intussen een vaste waarde op het Kunstenfestivaldesarts. In "Five easy pieces", een samenwerking met het Gentse kunstencentrum CAMPO, zet hij kinderen op de scène. Hij blikt met hen terug op het post-Dutrouxtijdperk en zoekt de grenzen van het aanvaardbare op. "Hoe reageren we wanneer kinderen scènes van geweld of liefdesrelaties zien spelen?"

El Conde de Torrefiel

El Conde de Torrefiel stond vorig jaar ook op het programma en mag dit jaar terugkeren van artistiek directeur Christophe Slagmuylder. De Barcelonezen brengen de wereldpremière van "GUERRILLA", een portret van een generatie jonge Europeanen, waarvoor ze een 80-tal Brusselse figuranten interviewen en hen ook op de scène brengen. Flarden uit de gesprekken zullen geprojecteerd worden, maar het is aan de toeschouwer om uit te maken bij welk personage de uitspraken horen.

Berlin

Ook het Antwerpse collectief Berlin stond eerder al op het festival en brengt nu een voorstelling over de nasleep van de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Het collectief heeft vier jaar een koppel gevolgd dat na de ramp in Zvizdal is blijven wonen. Het resultaat is een filmportret van twee mensen die koppig het hoofd bieden aan een onzichtbaar gevaar. "Zvizdal" is het zesde deel van de Holoceencyclus, waarvan ze eerder ook al "Bonanza" (2008) en "Moscow" (2009) toonden.

Wat, waar, wanneer?

Het Kunstenfestivaldesarts toont 35 artistieke projecten en loopt van 6-28 mei op verschillende locaties in de hoofdstad. Op 7, 20, 21, 27 en 28 mei zijn er de officiële feestjes van het festival. Les Brigittines in de Korte Brigittinnenstraat is het festivalcentrum.

Meest gelezen