Nog eens duizenden inwoners uit Canadese stad geëvacueerd

Duizenden inwoners van de Canadese stad Fort McMurray ontvluchten de stad die grotendeels omsingeld is door een hevige brand. Al sinds het begin van de week woeden er hevige branden in de regio en door de weersomstandigheden raken ze maar niet onder controle.
AFP or licensors

Afgelopen dinsdag moesten al 88.000 inwoners de stad verlaten door de hevige branden. De meesten gingen naar het zuiden, maar ongeveer 25.000 mensen gingen noordwaarts en kwamen terecht in kampen voor werknemers van de olie-industrie. Maar volgens de autoriteiten is de situatie ook daar niet langer veilig, dus moeten ook deze mensen opnieuw worden geëvacueerd.

"Het is onze prioriteit om al deze mensen zo snel mogelijk naar het zuiden te brengen", zegt de premier van Alberta, Rachel Notley. "Ik moet hier erg duidelijk over zijn: de schade aan de stad is aanzienlijk en de inwoners zijn niet langer veilig. Jammer genoeg weten we ook dat deze mensen voor een lange tijd niet naar huis zullen kunnen terugkeren."

Zo'n 8.000 mensen die naar het noorden waren gevlucht zullen door de lucht naar het zuiden gebracht worden. Gisteren waren al 8.000 mensen hun voorgegaan. De duizenden anderen die nog vastzitten nemen de vlucht langs de enige nog bruikbare weg naar het zuiden. In totaal hebben al 80.000 mensen de stad verlaten.

AFP or licensors

850 vierkante kilometer

De branden braken in het begin van de week uit in de stad, gelegen in een oliezandgebied in de provincie Alberta. Oliezand is een mengsel van zand, klei en teer waar door zuivering olie uit wordt gewonnen. Door de branden werd de oliewinning in het gebied stilgelegd. Een vijfde van de Canadese olieproductie komt uit oliezandwinning.

Door de felle wind, de droogte en de hoge temperaturen van de afgelopen dagen verspreidde het vuur zich razendsnel. Vandaag zou een gebied van ruim 850 vierkante kilometer in brand staan, een oppervlakte negen keer zo groot als twee dagen geleden. Hoewel duizend brandweerlieden het vuur dag en nacht bestrijden, is het wellicht wachten op de eerste regen om het vuur onder controle te krijgen. En deze wordt ten vroegste morgenavond verwacht.