Onbekend werk van Paul van Ostaijen opgedoken

Er is een onbekend werk van dichter-kunstenaar Paul van Ostaijen opgedoken. Dat meldt boekhandel De Slegte. Het gaat om een collagetekening uit 1925, die komt uit een privécollectie. Het tekenaarsbestaan van Van Ostaijen is altijd onderbelicht gebleven. De ontdekking is dan ook vrij uniek.

"Het gaat om een abstract werk met stukjes karton die ingekleurd zijn. Het werk is gesigneerd met P.V.O. en er is een vermelding op de achterzijde in het Duits", legt Kris Landuyt van antiquariaat De Slegte uit aan onze redactie. "De datum - 1925 - is interessant. Paul van Ostaijen was toen actief als kunsthandelaar in het Brusselse, maar de zaken gingen niet goed. Maakte hij dit werk om bij te verdienen? De raadsels stapelen zich op."

In elk geval gaat het om een unieke ontdekking. "Van Ostaijen heeft inderdaad ook tekeningen gemaakt en experimenteerde met plastisch werk. Enkele jaren geleden dook een soortgelijke collage op in Brussel, maar heel veel van dat soort werken is niet bewaard gebleven."

Het werk nu dook op naar aanleiding van de 100e verjaardag van Music Hall, het debuutwerk van Van Ostaijen. De Slegte organiseert daarover een tentoonstelling met materiaal van privéverzamelaars, in hun boekhandel in Antwerpen. "Bij de voorbereiding deden we een oproep om het originele handschrift van Music Hall te traceren. Woensdag kreeg ik dan een mailtje van iemand die deze onbekende collage in zijn bezit had", vertelt Landuyt. "Ik heb een paar dingen opzijgeschoven en de collage een mooie centrale plaats gegeven op de tentoonstelling."

Hoeveel het werk waard is, is nog niet duidelijk. "Dat is op dit moment ook mijn zorg niet. Ons doel is bereikt: we hebben iets gevonden wat we niet kenden. En soms kan je de waarde niet uitdrukken in valuta, maar enkel in emotionele of esthetische termen", aldus een enthousiaste Kris Landuyt.

Het handschrift van Music Hall blijft intussen wel nog steeds spoorloos. Wie dat in zijn bezit heeft, of andere stukken, kan dat aanmelden bij gezocht@deslegte.be. Meer informatie over de tentoonstelling vindt u op de website van De Slegte