Peperduur onderzoeksschip heeft een naam en het is niet Boaty McBoatface

Een leuke campagne lanceren op internet. Het loopt niet altijd zoals gepland. Dat weten ze nu ook bij het Britse onderzoeksagentschap NERC. Hun internetpoll om een naam te kiezen voor een nieuw peperduur onderzoeksschip had een afgetekende winnaar: "Boaty McBoatface". Maar dat zagen ze uiteindelijk toch niet zitten. RRS Sir David Attenborough, dat wordt het.
AFP

Enkele maanden geleden lanceerde het Britse overheidsagentschap NERC (Natural Environment Research Council) een campagne om hun nieuwe onderzoeksschip een naam te geven. Zo wilde men wat belangstelling opwekken voor het pronkstuk van de Britse wetenschap, dat maar liefst 250 miljoen euro heeft gekost.

Maar het liep niet zoals gepland. Nadat een grappenmaker Boaty McBoatface gesuggereerd had, groeide die naam in sneltempo uit tot een internethype. De site van het NERC kon de toevloed zelfs even niet meer aan. Boaty McBoatface kreeg uiteindelijk meer dan 124.000 stemmen en was daarmee afgetekend de winnaar.

Boaty McBoatface wordt niet helemaal aan de kant geschoven

De Britse overheid zat behoorlijk verveeld met de uitslag van de poll. Dat het schip effectief de naam Boaty McBoatface zou krijgen, bleef dan ook twijfelachtig. Enkele weken geleden liet de Britse minister van Wetenschap Jo Johnson al weten dat hij vond dat er geschiktere namen waren.

Nu heeft de minister aangekondigd dat het schip de naam RRS (Royal Research Ship) Sir David Attenborough krijgt, naar de bekende Britse bioloog en tv-presentator die over enkele dagen 90 wordt. In de peiling was dat nummer vier in de lijst. Boaty McBoatface wordt niet helemaal aan de kant geschoven, maar leeft voort als de naam van een kleine op afstand bestuurde onderzeeër op de RRS Sir David Attenborough.

De bouw van de RRS Sir David Attenborough is momenteel aan de gang. In 2019 vaart het schip een eerste keer uit.