Raket van SpaceX landt opnieuw op platform in zee

De Amerikaanse raketbouwer SpaceX is er opnieuw in geslaagd om de eerste trap van een draagraket op een platform in zee te doen landen. Dat moet hen op termijn in staat stellen om de dure draagraketten te hergebruiken.
De lancering van de Falcon 9-raket.

De Falcon 9-draagraket vertrok zoals gepland om 1.21 uur (plaatselijke tijd) van Cape Canaveral in Florida en bracht daarna de Japanse communicatiesatelliet SKY Perfect JSAT met succes in een baan om de aarde.

De draagraket keerde vervolgens terug om een perfecte landing te maken op een platform in de Atlantische Oceaan. SpaceX had er nochtans geen goed oog in omdat de draagraket aan zeer hoge snelheid was teruggekeerd in de atmosfeer, wat het remmen tijdens de afdaling bemoeilijkte.

Het bedrijf van ondernemer Elon Musk is er al tweemaal in geslaagd om de eerste trap van de Falcon 9 te doen landen. Een eerste keer op het land in Florida en vervolgens op een platform in de Atlantische Oceaan. Dat was op 8 april, na de lancering van het onbemande commerciële vrachtruimteschip Dragon naar het internationale ruimtestation (ISS).

SpaceX is van plan de techniek te perfectioneren om op die manier in de toekomst de raketonderdelen te kunnen hergebruiken in plaats van ze na de lancering in de oceaan te verliezen.