Schotse nationalisten verliezen meerderheid in deelstaatparlement

De nationalisten van de SNP mogen dan wel gewonnen hebben bij de deelstaatverkiezingen voor het Schotse parlement, ze zijn wel hun absolute meerderheid kwijt. De SNP behaalde 63 van de 129 zetels, dat zijn er zes minder dan in 2011. Interessant is aan wie ze de zetels kwijtspeelde, dat blijkt niet Labour maar de Conservatieve Partij te zijn.
AFP or licensors
SNP-boegbeeld Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon, partijleidster sinds Alex Salmond er na het referendum voor onafhankelijkheid 20 maanden geleden de brui aan gaf, had het gisterenavond bij het binnenlopen van de eerste uitslagen over "een historische overwinning".

"De SNP heeft voor de derde opeenvolgende keer de Schotse parlementsverkiezingen gewonnen. Dat is nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van het Schotse parlement. We hebben geschiedenis geschreven vanavond", aldus Sturgeon.

Een ietwat overmoedige uitspraak, zo lijkt het nu. Niet alleen bestaat het Schotse parlement nog maar sinds 1999. Bovendien blijkt vandaag dat de partij zes zetels verliest, aan niemand minder dan de Conservatieve partij en dat ze haar meerderheid kwijt is. De Tories gaan van 15 naar 31 zetels. Een grootse prestatie die voor een groot deel te danken is aan de charismatische partijleidster in Schotland Ruth Davidson.

Voor Labour, dat historisch altijd zeer sterk stond in Schotland, is dit echter een serieuze opdoffer. Leidster Kezia Dugdale raakte zelfs niet rechtstreeks verkozen.

Coalitie

Maar ook voor de SNP zelf heeft deze uitslag repercussies. Vermoedelijk zal de partij nu een coalitie moeten aangaan met een van de kleinere partijen zoals de Groenen. Die laatsten zijn er ook op vooruitgegaan en hebben nu zes zetels in handen.

Volgens sommigen komt hierdoor een eerdere belofte van Sturgeon in gevaar. De MP uit Glasgow had haar kiezers immers beloofd dat bij een overwinning voor het brexitkamp bij het referendum in juni, er een opnieuw een referendum over Schotse onafhankelijkheid zou komen. De meerderheid van de Schotten is voor een verlengd verblijf in de Europese Unie. Maar nu de SNP de volledige controle niet meer in handen heeft, lijkt zo'n tweede referendum niet meer zo zeker. Voorstanders van Schotse onafhankelijkheid vrezen dat nog wel vijf jaar kan duren voor de kans op een referendum zich opnieuw voordoet.