Tommelein wil de Vlaming weer doen geloven in zonnepanelen

Kersvers minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil dat de Vlamingen opnieuw investeren in zonnepanelen omdat ze intussen rendabel zijn en zonder subsidie kunnen. Dat is de enige manier om de "Turteltaks" naar beneden te halen nu de geplande biomassacentrale in Gent is geschrapt, zegt hij.

Tommelein heeft nog maar pas de eed afgelegd als minister van Energie, maar heeft al een plan klaar: de Vlaming opnieuw doen geloven in zonnepanelen, maar dit keer zonder subsidies die de staat handenvol geld kosten. "Het is belangrijk dat we blijven inzetten op hernieuwbare energie", zegt hij. "En de goedkoopste en volgens mij zelfs de enige manier om de klimaatdoelstellingen te halen, is door meer zonnepanelen te installeren. Niet enkel bij particulieren, maar ook bij ondernemingen en bij de overheid."

Volop inzetten op zonnepanelen is ook de enige manier om de zogenaamde "Turteltaks" te doen dalen, zegt de minister. "De biomassa is verrekend in de heffing. Als we erin slagen om de klimaatdoelstellingen te halen zonder bijkomende subsidies, dan krijg je een ander financieel verhaal. Ik kan de heffing niet wegtoveren want er zijn te veel schulden gemaakt in het verleden, maar ik vind het belangrijk om geen extra schuldenberg te creëren."

Beter dan op spaarboekje

Hoe hij de Vlaming dan wil overtuigen om zonnepanelen aan te schaffen? "Ondernemingen en de overheid moeten het voortouw nemen, zodat de burger inziet dat het een goede zaak is om zonnepanelen te nemen. Het is natuurlijk een investering want ze worden niet langer gesubsidieerd, maar ze blijven interessant en rendabel. Het is vandaag zelfs rendabeler om te investeren in zonnepanelen dan het geld op je spaarrekening te zetten."

Tommelein beseft dat het energiedossier een moeilijk dossier is, maar hij denkt dat de klimaatdoelstellingen gehaald kunnen worden als er goed wordt samengewerkt. "Laten we het debat op een goede manier voeren, meerderheid en oppositie tezamen", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

Meest gelezen