Topfotograaf onder vuur na bewerkte foto

De Amerikaanse fotograaf Steve McCurry wordt bekritiseerd omdat hij een bewerkte foto heeft gepubliceerd die hij gemaakt heeft in Cuba. McCurry is bekend van de iconische National Geographic-coverfoto "The Afghan girl" uit 1985. In een reactie meldt de fotograaf dat er een fout is gemaakt door iemand uit zijn entourage en dat hij de foto nooit zou hebben gepubliceerd.

De gespecialiseerde fotografiewebsite PetaPixel heeft aangetoond dat de Amerikaanse topfotograaf Steve McCurry verschillende foto's heeft bewerkt alvorens ze te publiceren.

Op de website van Magnum stond een foto van McCurry die duidelijk geen waarheidsgetrouwe weergave was van een scene in Cuba. Magnum verwijderde de foto van zijn website en in een reactie meldde McCurry dat het ging om een fout van een van zijn medewerkers.

"Ik ben op dit ogenblik op reis en krijg niet al mijn foto's te zien alvorens ze gepubliceerd worden. Een van mijn medewerkers heeft een fout gemaakt. Ik had het beeld nooit gepubliceerd", aldus McCurry.

De redactie van PetaPixel ging op zoek naar andere mogelijk bewerkte beelden van McCurry en stuitte op drie andere voorbeelden waarbij mensen werden verwijderd uit een foto. Op die aantijgingen heeft McCurry nog niet gereageerd.

Steve McCurry is een van de meest gelauwerde fotojournalisten van de voorbije decennia. Zijn bekendste foto is "The Afghan girl". Het beeld van een jonge Afghaanse vrouw met helgroene ogen stond in 1985 op de cover van National Geographic.

Meest gelezen