Van Quickenborne: "Heb gevraagd om mobiele signalisatie, maar was te duur"

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), de burgemeester van Kortrijk, klaagt aan dat het zware ongeval van vanmiddag op de E17 "het zoveelste is in de rij". Hij wijst ook in de richting van de Vlaamse overheid en de federale politie. "Enkele maanden geleden heb ik uitdrukkelijk gevraagd om mobiele signalisatie aan te brengen. Men heeft mij geantwoord dat dat financieel niet mogelijk was."

Sinds de Franse politie na de aanslagen van 13 november in Parijs grenscontroles invoerde, staan er dagelijks files op de E17 richting Frankrijk. En dat leidt tot ongevallen waarbij bestuurders inrijden op de file. Er zijn snelheidsbeperkingen ingevoerd: 90 km per uur vanaf Kortrijk-Oost en 70 km per uur iets verderop.

"De snelheidsbeperkingen worden aangegeven met borden naast de weg en ook met een digitaal bord boven de weg ter hoogte van de afrit Kortrijk-Oost. Maar ik moet tot in den treure vaststellen dat ze niet gerespecteerd worden en ik vermoed dat het ongeval daarmee te maken heeft, met overdreven snelheid", zegt Van Quickenborne.

"Ik heb uitdrukkelijk gevraagd om meer snelheidscontroles te doen, zeker bij het begin, waar er 90 kilometer per uur moet gereden worden", aldus de burgemeester. "Enkele maanden geleden, toen er een eerste golf van ongevallen was, heb ik ook gevraagd om mobiele signalisatie aan te brengen, zodat de snelheidsbeperkingen nog duidelijker zijn, maar men heeft mij toen geantwoord dat dat financieel niet mogelijk was."

"Dit is geen bevoegdheid van een burgemeester of van de lokale politie, maar van het Vlaams Gewest en de federale politie", gaat hij voort. "De snelheid moet beter gecontroleerd worden, en als het kan ook beter geafficheerd." Aan de grenscontroles zelf kan Van Quickenborne niets veranderen, benadrukt hij. "Dat moet door de regering besproken worden met de Franse staat."

Meest gelezen