Zinneke Parade krijgt Vlaamse Cultuurprijs

De Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten 2015 gaat naar de Zinneke Parade in Brussel. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. De Zinneke Parade zal vanavond de prijs in ontvangst nemen uit handen van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD).

De Zinneke Parade in Brussel is de laureaat van de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten 2015. De jury van de prijs is onder de indruk van de multidisciplinariteit van het initiatief.

"De jury honoreert de inspanningen van Zinneke Parade om via samenwerking over alle grenzen heen een kwalitatief hoogstaand artistiek product af te leveren", klinkt het.

De jury wil niet enkel de mensen van de organisatie van de Zinneke Parade in de bloemen zetten, maar ook de vele honderden vrijwilligers die meewerken aan het event.

De Zinneke Parade bestaat al sinds 2000. De bonte stoet in de hoofdstad van België is over twee weken aan zijn negende editie toe en lokt duizenden bezoekers. Deelnemers verenigen zich in zinnodes (buurten, scholen, jeugdhuizen,...) die anderhalf jaar werken aan een artistiek project rond het thema van de parade. 24 zinnodes vormen samen de Zinneke Parade.

Cultuurprijs goed voor 10.000 euro

Aan de Cultuurprijzen Vlaanderen is telkens een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Voor de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste heeft de Vlaamse overheid 20.000 euro uitgetrokken. Elke laureaat ontvangt ook een bronzen beeld van kunstenaar Philip Aguirre.

Meest gelezen