"Toen was het Songfestival nog serieus"

"Wie zijn carrière niet op het spel wil zetten, doet er goed aan het jaarlijkse Eurovisiesongfestival aan zich voorbij te laten gaan", klinkt het vaak. Gevolg is dat bekende sterren, zowel binnen als buiten de eigen landsgrenzen, nauwelijks durven deelnemen aan dit liedjesfestijn. Maar ooit was dat anders, zeker eind jaren 60, begin jaren 70. Vooral de Britten stuurden toen hun bekendste namen. Zo ook in 1972, toen The New Seekers "United Kingdom" mochten vertegenwoordigen, met toen al een top 10-hit in de VS en Australië achter hun naam. En de hits bleven ook nadien komen.

"I’d like to teach the world to sing (in perfect harmony)": in 1971 kon iedereen met een gitaar wellicht feilloos deze melodie meespelen en meezingen. Het leek dan ook evident dat The New Seekers in 1972 maar Edinburgh, in hun eigen land dus, mochten afzakken naar het Songfestival om de Britse eer hoog te houden, na voorgaande succes-acts van onder meer The Allisons, Sandie Shaw, Cliff Richard, Lulu, Mary Hopkin en Clodagh Rodgers. De keuze viel op het nummer "Beg, steel or borrow". Uiteindelijk moest de groep tevreden zijn met een tweede plaats, na Vicky Leandros.

Groepslid Paul Layton: "De sfeer in Edinburgh was opwindend, en die in de zaal was erg gespannen." (op de website van de groep, april 2005)

"Het was toen ook nog een serieus gebeuren, geen "tongue in cheek", met veel aandacht voor het geschreven lied en nog meer voor de artiest die het bracht." (EuroVisionary, juni 2008)

Leadzangeres Lyn Paul: "Het Songfestival is helemaal anders tegenwoordig. En ik vind het jammer dat het nooit meer wordt zoals het vroeger was. Dat er iemand gestuurd wordt die al iets bewezen heeft en zich waagt aan verschillende liedjes." (nieuwswebsite The Herald, februari 2016)

Layton: "We waren wel ontgoocheld over de uitslag, dat we zo dicht bij de overwinning waren. Het gebrek aan punten van Spanje, door de Gibraltarcrisis, en Ierland, ten gevolge van Brits-Ierse spanningen, heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Maar al bij al was het een fantastische ervaring en we zijn tijdens de week voor de finale rotverwend geweest." (EuroVisionary)

"Het was echt frustrerend door de politieke situaties toen dat we niet konden winnen." (op de website van de groep)

Toch werd de single makkelijk een Europese hit en wist hij ook in de Australische en Amerikaanse hitparade te geraken. En het was zeker niet hun laatste hit. “Pinball wizard” (1973) en “You won’t find another fool like me” (1974) vonden ook in Vlaanderen daarna hun weg naar de hitparade.

Maar haal dus nu uw gitaar maar boven en geniet van dit Songfestivaloptreden uit 1972:

Vanavond kan Laura Tesoro haar act nog bijschaven tijdens de 2e repetitie op het grote podium van de Globe Arena in Stockholm. Daarna volgt ook nog een persconferentie. Rusland en Frankrijk blijven de te kloppen favorieten.

Meest gelezen