"Zeer ernstige" opstand in gevangenis van Merksplas

In de gevangenis van Merksplas in de provincie Antwerpen is vanavond een opstand van gevangenen uitgebroken. Ongeveer 170 gevangenen hebben de binnenkoer bezet en hebben vernielingen aangericht en brand gesticht. De politie en de brandweer zijn ter plaatse, maar de gevangenen weigeren bevelen op te volgen.

Na de avondwandeling weigerden ongeveer 170 gedetineerden om naar hun cel terug te keren. Ze hebben daarop de binnenkoer en een deel van de gebouwen bezet en vernielingen aangericht. Zo werden ruiten en meubilair stukgegooid, werden branden gesticht en werd met stenen gegooid naar de cipiers.

De bewakers hebben de steun gekregen van de politie en samen proberen die nu om de opstandige gedetineerden naar hun cel te krijgen, maar dat verloopt erg moeizaam. Ook de brandweer is ter plaatse. Volgens het Gevangeniswezen gaat het om een "zeer ernstige situatie" en is de "sfeer erg grimmig", vooral omdat het aantal opstandige gedetineerden erg groot is. In de gevangenis van Merksplas is ruimte voor meer dan 600 gedetineerden.

Eén gevangene zou van de chaos gebruik gemaakt hebben om te ontsnappen, maar hij zou inmiddels opnieuw opgepakt zijn. Het medisch interventieplan is afgekondigd en er zijn tal van ziekenwagens naar de gevangenis gereden om eventuele gewonden op te vangen. De politie heeft versterkingen gevraagd en probeert nu om de gevangenen naar hun cel te begeleiden. Die weigeren echter bevelen op te volgen en de situatie is nog zeer onduidelijk.

De gevangenen eisen meer inspraak en vinden dat de directie niet naar hen luistert. Toch is de opstand niet het gevolg van de staking van de cipiers in de Waalse en de Brusselse gevangenissen. In de Vlaamse instellingen wordt er overigens niet gestaakt.

Meest gelezen