Architect van lage olieprijs stapt op

In Saudi-Arabië is een herschikking van de regering doorgevoerd. Het meest opvallende is het ontslag van minister van Olie Ali al-Naïmi. De nieuwe minister van Olie Khalid al-Falih krijgt ook Infrastructuur en Mijnen onder zich.
AP2010

Ali al-Naïmi (boven) was al minister van Olie sinds 1995 en wordt beschouwd als de officieuze leider van het oliekartel OPEC. Volgens het Britse zakenblad The Financial Times zou hij begin dit jaar zelf om zijn ontslag verzocht hebben.

Dat is niet onmogelijk, want al-Naïmi is ook al tachtig. Hij is nu per decreet van koning Salman ontslagen en wordt opgevolgd door Khalid al-Falih (foto in tekst) die nu minister van Gezondheid is. Al-Falih is 55 en waren jarenlang de CEO van de staatsoliemaatschappij Saudi Aramco. Het zou dus inderdaad kunnen gaan om een  generatiewissel.

Toch is het niet uit te sluiten dat de wissel gevolgen kan hebben voor de oliepolitiek van het koninkrijk. Al-Naïmi was de architect van de nieuwe strategie van de OPEC om vanaf 2014 de prijzen te midden van een dalende vraag te laten afdalen naar de marktsituatie, dus zonder grote ingrepen in de productie.

AP2010

Op die manier wilden Saudi-Arabië en de OPEC hun marktaandeel vergroten tegenover duurdere producenten zoals de Amerikaanse producenten van schaliegas. De sindsdien fors gedaalde olieprijzen hebben echter ook fors pijn gedaan aan Rusland, Venezuela en andere olielanden met een grote bevolking. Zelfs de Saudi's stapelen de tekorten op en hebben in de begroting de buikriem moeten aanhalen, terwijl het land verwikkeld is in een oorlog in buurland Jemen.

De voorbije maanden heeft Saudi-Arabië gepoogd om in overleg met Rusland afspraken te maken over een productieverlaging om de prijzen te stabiliseren, maar dat is niet gelukt. De Saudi's en hun erfrivalen Iran blijven echter twisten over marktaandeel en Iran wil na het stopzetten van de internationale sancties wegens het atoomakkoord nu snel verloren marktaandeel terugwinnen.

AP1990