Bosbranden bedreigen nu ook tweede Canadese provincie

De branden in Canada zijn in omvang verdubbeld. Ruim 200.000 hectare is nu al aangetast. Het vuur is nu via bosrijk gebied op weg naar Saskatchewan, een tweede provincie naast Alberta. Ook een grote olie-installatie is bedreigd.

Volgens Rachel Notley, de premier van de Canadese provincie Alberta, is het vuur zeker nog niet onder controle. De voorbije dagen zijn 88.000 inwoners van de stad Fort McMurray geëvacueerd. Daarvan werden er 12.000 weggebracht met een luchtbrug. Een groot deel van de stad is totaal vernield. 

De wind en de droogte hebben de branden in en rond Fort McMurray nog verder aangewakkerd, ondanks het werk van duizenden brandweerlui. Als bij wonder zijn er nog geen doden gemeld. De branden rukken nu verder op naar het oosten in de richting van de naburige provincie Saskatchewan. Ruim 200.000 hectare is nu al aangetast.

Installaties bedreigd

Ook de teerzandeninstallaties van Suncor, waar olie wordt gewonnen, lopen gevaar. Duizenden mensen die daar werken, zijn geëvacueerd. De Canadese provincie Alberta heeft na Saudi-Arabië en Venezuela de grootste oliereserves ter wereld. Door de branden en de evacuaties is een kwart van de Canadese olieproductie stilgevallen. Die sector heeft al zwaar te lijden onder de lage olieprijzen en de branden zullen zeker een impact hebben op de Canadese economie.

Regen verwacht

Volgens de laatste voorspellingen zou het de komende dagen iets koeler worden en zou het toch wat kunnen regenen. De branden braken vorige week uit. 90.000 inwoners van de stad Fort McMurray zijn geëvacueerd. Meer dan 1400 brandweerlui bestrijden het vuur. Door de branden heeft de Canadese olieproductie al forse klappen gekregen.

Opvallend is ook dat de Canadese regering tot nu toe erg beperkt is tussengekomen in de ramp. Dat komt door de structuur van Canada waarbij de provincies een erg grote autonomie hebben. Zolang de provincie Alberta niet om federale hulp vraagt, zal de regering in Ottawa niet echt tussenbeide komen.