Cipiers verwerpen akkoord van minister Geens

In verschillende gevangenissen hebben de cipiers al het akkoord verworpen dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisteren bereikte met de vakbonden. In een aantal andere gevangenissen praten de vakbonden nog met hun achterban, maar het akkoord komt dus steeds meer op de helling te staan. Intussen blijven de stakingsacties voortduren.

Gisteren bereikten minister Geens en de cipiersbonden na urenlang onderhandelen een voorlopig akkoord dat mogelijk de stakingsacties in de Waalse en Brusselse gevangenissen kon stilleggen. Er werd afgesproken dat er 405 extra mensen zouden worden aangeworven en ook dat de besparingen zouden worden bevroren tot eind dit jaar.

De vakbonden hadden 36 uur de tijd om het akkoord aan hun achterban voor te leggen. In verschillende gevangenissen is dat intussen gebeurd: Doornik was de eerste om het akkoord unaniem te verwerpen. Andere gevangenissen volgen intussen als dominostenen: Lantin bij Luik, Andenne, Aarlen, Marche, Sint-Hubert, Bergen, Namen en Hoei. "De minister is nog steeds niet ingegaan op onze belangrijkste eis", klinkt het daar.

Het is voorlopig afwachten hoe de vakbondsleden van andere gevangenissen zullen reageren. De vakbonden zijn daar nog bezig om het akkoord te verdedigen bij de cipiers. "We gaan pas tegen maandagmiddag weten hoe alle cipiers gaan reageren en of het akkoord zal standhouden. Pas dan zullen we ook weten hoe de minister en de gevangenisdirecties zullen reageren", zegt VRT-journaliste Ann De Bie.

Onhoudbare toestand

De staking in Brussel en Wallonië duurt nu al 12 dagen; de cipiers vinden dat ze niet genoeg verdienen, dat ze met te weinig personeel zijn en dat ze moeten werken in  slechte arbeidsomstandigheden.

De acties leiden tot onhoudbare toestanden in enkele gevangenissen. De rechter heeft de Belgische staat dwangsommen opgelegd omdat de basisrechten van gedetineerden geschonden worden. De politie moet inspringen voor de cipiers, maar daar is men de toestand grondig beu.

In de gevangenis van Doornik was de situatie de afgelopen 24 uur wat gekalmeerd. "Het is nu afwachten hoe de gevangenen zullen reageren wanneer ze horen dat de cipiers het akkoord hebben verworpen", zegt vakbondsafgevaardigde Grégory Wallez. "De politie en directie en de civiele bescherming nemen de taken van de cipiers over. We horen dat de gevangenen in elk geval vandaag zouden kunnen douchen en telefoneren naar familieleden. Zo hopen ze dat de situatie min of meer kalm blijft", zegt Ann De Bie.

Meest gelezen