Inzet politie in gevangenissen "kan niet blijven duren"

De federale politie en de vakbonden vinden dat de inzet van politiemensen als vervangers van de stakende cipiers in de gevangenissen niet lang meer kan duren. De staking in de Waalse en Brusselse gevangenissen duurt nu al twaalf dagen en een akkoord met Justitie is door de cipiers verworpen.

Gisteren had minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een akkoord bereikt met de vakbonden van de cipiers. Geens zou 405 mensen aanwerven en de besparingen zouden worden bevroren tot eind dit jaar.

De achterban van de bonden heeft dat akkoord vandaag echter verworpen en de cipiers zetten hun staking dus voort. Er wordt nu gestaakt in de gevangenissen van Doornik, Lantin, Andenne, Aarlen, Marche, Saint-Hubert, Bergen, Namen en Hoei. Ook in Brusselse gevangenissen wordt gestaakt.

De actie duurt nu al twaalf dagen en al die tijd is de federale politie ingezet om de cipiers te vervangen. Volgens de politie is dat evenwel niet lang meer vol te houden. De politie kampt zelf al met een personeelstekort wegens de vluchtelingencrisis, de terreurdreiging en de beveiliging van grote evenementen. Bovendien zorgt de  aanwezigheid voor spanningen in de gevangenissen. Door de actie is het normale regime in de instellingen niet meer mogelijk en zijn bezoeken en telefoneren naar familieleden niet mogelijk en soms ook douchen niet.

Zo is ons land opnieuw veroordeeld wegens het schenden van de rechten van een gedetineerde. Een rechtbank in Brussel heeft geoordeeld dat een man die in de gevangenis van Vorst in voorlopige hechtenis zit, niet de nodige medische verzorging heeft gekregen. Het is al de derde keer dat een rechtbank de staat veroordeelt.

Volgens sommige bronnen zou ook overwegen worden om het leger in een ultieme noodsituatie in te zetten, maar daarover is er nog niets bekend.

Meest gelezen