Liberale vakbond ACLVB blijft groeien: "Wij zijn een overlegvakbond"

Maandag starten de sociale verkiezingen in de bedrijven. De liberale vakbond ACLVB tekent ook deze keer een stijging op in het aantal kandidaten. "We zijn een overlegvakbond en gaan pas in allerlaatste instantie over tot actie", verklaart topman Mario Coppens het succes.

Al 25 jaar blijft het aantal kandidaten voor het ACLVB toenemen. Vanaf maandag zullen 19.400 liberale kandidaten verkiesbaar zijn om in hun bedrijf actief te zijn in de ondernemingsraad of het comité voor preventie en bescherming op het werk.

"Ik denk dat dat een stuk komt omdat wij ons profileren als een unieke vakbond. Wij gaan in eerste instantie een akkoord nastreven en gaan pas tot actie over als laatste middel. Vandaar onze slogan: "Meer verhaal, minder kabaal"", zegt voorzitter Coppens.

Bij het ACV zijn er minder kandidaten dan bij de vorige sociale verkiezingen in 2012. Toch blijft de christelijke vakbond met 61.000 kandidaten veruit de grootste van België. De socialistische vakbond ABVV heeft nog geen definitieve cijfers, enkel schattingen. Het is dus nog even afwachten of er in totaal bij deze sociale verkiezingen meer of minder kandidaten zijn.

"Te veel beschermd tegen ontslag"

Karel Van Eetvelt van zelfstandigenorganisatie Unizo haalt stevig uit naar de sociale verkiezingen in de ondernemingen. Volgens hem worden werknemers die zich kandidaat stellen bij de sociale verkiezingen, te veel beschermd tegen ontslag. Dat moet blijken uit een navraag bij leden van Unizo, zo zegt Van Eetvelt in het programma "De Vrije Markt".

"Uit onze rondvraag bij de bedrijven blijkt dat - meer dan vier jaar geleden - kandidaten voor de sociale verkiezingen werknemers zijn die eigenlijk met recht en rede schrik hebben voor het verlies van hun job. Vakbonden screenen hun kandidaten onvoldoende."

Driess Abied van de liberale vakbond bij Brussels Airlines beaamt dat enigszins. "Ik ken bepaalde gevallen waar dat zo is. Dat is spijtig want dat geeft een verkeerd imago van de vakbond. Maar die mensen vallen wel zeer snel door de man. Als je je syndicaal wil engageren, kost dat veel tijd en energie en dat kan je niet enkel door cinema te spelen."