Meer experimenten met kankermedicijnen: "Dit kan levens redden"

Kankerpatiënten kunnen binnenkort ook medicijnen krijgen die niet zijn geregistreerd voor hun type kanker, maar misschien wel kunnen helpen. De Belgische universitaire ziekenhuizen gaan daarvoor samenwerken met farmaceutische bedrijven, zo schrijft Het Laatste Nieuws en het bericht is ook bevestigd aan VRT Nieuws.
Cedric Hatto

Momenteel is het zo dat kankerpatiënten enkel de medicatie kunnen krijgen die geregistreerd is voor hun type kanker. Bij sommige patiënten helpt echter geen van die behandelingen, maar zou een medicijn dat geregistreerd staat bij een ander type kanker mogelijk wel kunnen helpen.

De Belgian Society of Medical Oncology neemt daarom nu een initiatief waarbij de zeven universitaire ziekenhuizen in ons land de handen in elkaar slaan met de farmaceutische industrie. Concreet zullen patiënten in de toekomst wel geneesmiddelen kunnen krijgen die niet voor hun precieze ziekte zijn geregistreerd. En daarmee is België een van de eerste landen waar zoiets mogelijk wordt.

"Niet het type kanker, wel de soort mutatie in de tumorcellen zal bepalen welke medicatie ze krijgen", zegt Jacques De Grève van de Belgian Society of Medical Oncology. "Zo hebben de patiënten toegang tot een veel breder gamma aan geneesmiddelen die voor hen nuttig kunnen zijn. Dit kan levens redden, ze verlengen of de kwaliteit ervan aanzienlijk verbeteren."