Sanders wint en verliest van Clinton

Op het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan heeft Hillary Clinton de voorverkiezingen voor het presidentschap gewonnen bij de Democraten. Anderzijds krijgt haar rivaal Bernie Sanders dan weer een pak gedelegeerden achter zich in de staat Washington aan de westkust.

Guam is een overzees Amerikaans territorium, maar geen staat van de VS. De inwoners kunnen er wel stemmen bij de voorverkiezingen van de partijen, maar niet bij de echte presidentsverkiezingen in november.

Hoe dan ook zijn de voorverkiezingen bij de Democraten in Guam gewonnen door Hillary Clinton. Ze krijgt er vier gedelegeerden achter zich tegenover drie voor haar rivaal Bernie Sanders. Bij de Democraten worden de gedelegeerden meestal proportioneel verdeeld.

Anderzijds is het dan weer een goede dag voor Bernie Sanders. Die had eind vorige maand de voorverkiezingen in de staat Washington aan de westkust gewonnen, maar voor de precieze verdeling van de gedelegeerden was het wachten tot vandaag.

Sanders kan in Washington State rekenen op 49 gedelegeerden tegenover 18 voor Clinton. Toch heeft Hillary Clinton een zo ruime voorsprong op Sanders dan het voor hem wellicht onmogelijk is om de voorverkiezingen nog te winnen. 

De bedoeling van Sanders is echter om het vol te houden tot de conventie die in de zomer de Democratische presidentskandidaat moet aanwijzen. Hij wil daar wegen op het programma van Clinton als ze tenminste zijn steun bij de echte verkiezingen wil. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu