Stakingen in Brusselse en Waalse gevangenissen duren voort

De toestand in de Brusselse en Waalse gevangenissen blijft ongewijzigd: de stakingen duren voort. Dat bevestigt Kathleen Van De Vijver, de woordvoerster van het Gevangeniswezen. In de gevangenis van Beveren is de solidariteitsactie van de liberale vakbond VSOA sinds 22 uur gisterenavond beëindigd.

Al bijna twee weken wordt er gestaakt in de Brusselse en Waalse gevangenissen tegen de besparingen. Na een dag onderhandelen bereikte minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisterenavond een voorlopig akkoord met de vakbonden, dat de bonden willen verdedigen bij hun achterban. Dat voorstel voorziet onder meer 405 nieuwe aanwervingen in 2016, of 55 meer dan in het eerder verworpen voorstel. Volgens de minister zal met de bijkomende aanwervingen het personeelskader van eind 2015 behouden blijven, dus met ongeveer 7.000 mensen.

Geens sprak ook met de bonden af dat de beveiligingswerken zoals het plaatsen van nieuwe camera's de absolute prioriteit zouden krijgen. Voorts werd voor de nieuwe werkwijze een flexibiliteitspremie overeengekomen. Een personeelslid krijgt voor bepaalde uren 4,8 euro bruto (geïndexeerd) per uur. Dat moet het loonverlies door de nieuwe werkmethodes compenseren.

"De toestand in alle Brusselse en Waalse gevangenissen is intussen ongewijzigd", zegt Kathleen Van De Vijver. "Binnen de 36 uur wordt het personeel geraadpleegd over het voorstel. Wij hopen tegen morgenavond een zicht te hebben op de reacties van de achterban." Inmiddels blijven de stakingsposten aan de gevangenispoorten staan, maar de bonden hebben zich volgens Geens geëngageerd dat ze alle personen en diensten zullen laten passeren die nodig zijn, zodat de rechten van de gedetineerden gerespecteerd worden.

In de gevangenis van Beveren is de solidariteitsactie van de liberale vakbond VSOA sinds 22 uur gisterenavond beëindigd, zo bevestigt permanent secretaris Frank Serlet (VSOA).