Vernietigende bosbrand in Canada wordt nog dubbel zo groot

De Canadese stad Fort McMurray wordt verder verteerd door de vlammen, die soms tot 60 meter hoog reiken. Het vuur woekert over een oppervlakte van meer dan 100.000 hectare, en door de sterke wind en droogte zal het vuur vandaag nog verder uitbreiden. Ruim 80.000 mensen zijn al geëvacueerd. Slachtoffers zijn er nog niet gevallen, maar de materiële schade is enorm.

De enorme bosbrand woedt al enkele dagen in en rond Fort McMurray, mogelijk veroorzaakt door een blikseminslag in het bosrijke gebied.

Tienduizenden mensen hebben de stad al verlaten in konvooi, zowel langs de weg als via een luchtbrug. Maar de vlammen en de rook bemoeilijken de evacuatie, soms moeten mensen letterlijk door muren van vuur wegvluchten.

Gisteren moest zo een konvooi halt houden omdat metershoge vlammen aan beide kanten van de weg woekerden. Jim Dunstan kon met zijn vrouw en twee jonge zoontjes op tijd ontkomen: "Het is choquerend om al die wagens volledig uitgebrand te zien staan langs de kant van de weg. Wij zijn gelukkig genoeg weggeraakt uit het rampgebied." Vandaag zullen nog eens 4.000 mensen worden geëvacueerd.

Gebied groter dan New York City

Intussen is een groot deel van de stad vernield. Zo'n 1.600 gebouwen en woningen zijn al in vlammen opgegaan, het stadscentrum is voorlopig wel grotendeels gespaard gebleven. "Maar de schade elders is enorm. Het zal vele maanden duren om alles te herstellen", aldus de premier van de provincie Albert, die de noodtoestand heeft uitgeroepen. De overheid heeft 80 miljoen dollar uitgetrokken om de geëvacueerde inwoners te helpen. Meldingen van doden of gewonden zijn er voorlopig nog niet. Hulpteams zijn nu de stad aan het doorzoeken op zoek naar achtergebleven inwoners en daklozen.

Om u een idee te geven van de omvang van de ramp: de brand beslaat intussen een oppervlakte die 25 procent groter is dan de oppervlakte van de stad New York. De rook heeft intussen al de naburige provincies bereikt. En vandaag zal die omvang mogelijke verdubbelen, zo waarschuwt de brandweer. Het blijft droog, heet en winderig. "Het is de hel op aarde, echt de hel", verklaren getuigen.

Intussen doen de hulpdiensten wat ze kunnen: daarvoor worden 1.000 brandweermannen, 150 helikopters, 295 zwaar materiaal en 27 blusvliegtuigen ingezet.

El Nino

De bosbrand wordt veroorzaakt door de enorme droogte die de regio al maanden teistert. Al maanden heeft het er niet geregend. Als het verder zo droog blijft, kan het nog eens maanden duren vooraleer het vuur zal doven. Morgen zou het eventueel wat kunnen regenen, zeggen weervoorspellers, maar genoeg zal het in elk geval niet zijn. "En we hebben echt regen nodig, want we zullen het vuur niet kunnen blussen met ons materiaal", zegt de brandweer.

Volgens wetenschappers ligt het weerfenomeen El Nino aan de basis van droogte en dus de vernietigende bosbranden in Canada. El Nino is dit jaar bijzonder sterk. Bovendien is het er ook een pak warmer dan normaal, volgens experts veroorzaakt door de klimaatopwarming. "Het is een perfecte storm: verschillende fenomenen zijn samengekomen en veroorzaken deze enorme brand", zegt professor Judith Kulig van de University of Lethbridge in Alberta.