Vrouw loopt zware brandwonden op bij aansteken barbecue

In Westerlo, in de provincie Antwerpen, is een vrouw gisterenavond zwaargewond geraakt bij het aansteken van een barbecue. Ze liep ernstige brandwonden op aan de armen en de romp en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Voor het aansteken van de barbecue maakte de vrouw gebruik van een bus aanmaakvloeistof, maar bij het openen zijn er vermoedelijk ontvlambare gassen vrijgekomen. Omdat de barbecue al lichtjes brandde - en de fles er vrij dicht tegen werd opengemaakt - stak er een steekvlam op.

De vrouw liep ernstige brandwonden op aan de armen en de romp. Ze kreeg ter plaatse de eerste zorg toegediend en is meteen naar het brandwondencentrum van het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis overgebracht.

Imago

Hoe kunt u veilig barbecueën?

  • Plan voldoende tijd in om de barbecue voor te bereiden.
  • Gebruik bij het aanmaken van de barbecue bij voorkeur aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof. Gebruik nooit benzine, methanol, petroleum of spiritus.
  • Bij aanmaakvloeistof is het belangrijk de fles niet in de volle zon te zetten of ze te openen dicht bij een open vuur.
  • Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
  • Wie bakt, is bob en kan dus beter niet drinken.
  • Wacht tot de kolen niet meer gloeien, maar een witte laag om zich heen hebben. Dan is de tijd rijp om het eten erop te bereiden.
  • Dek, na gebruik, een nog brandende barbecue af met zand.

Bron: www.veiligbarbecuen.be.