VRT-kok Eddy keurt de Brusselse food trucks

In het Warandepark in Brussel vindt dit weekend voor de derde keer het Brussels Food Truck Festival plaats. Hippe busjes en glimmende caravans. Maken de koks ook indruk op VRT-chef Eddy Van Den Langenbergh?

Foodtrucks, de naam zegt het al, komen overgewaaid uit de Verenigde Staten en zijn ook in ons land razend populair. Mobiele keukens, waarin trendy gerechten bereid worden: van culinaire hamburgers tot tapas en insecten. Niet te missen op festivals en trendy huwelijksfeesten.

Ook Brussel heeft intussen een eigen Food Truck Festival, volgens de organisatoren het grootste ter wereld. Er staan meer 140 kramen met een aanbod dat even divers is als de bezoekers. Wie zelf eens wil proeven, kan nog tot zondagavond 19u30 terecht in het Warandepark, vlak bij het koninklijk paleis.

Blitse Airstream-caravans, opgefriste Renault Estafettes, … retro is in. Maar is het meer dan marketing? Wat kunnen we leren van zoveel culinaire bedrijvigheid? En hoe zit het met de hygiëne? Om dat uit te zoeken, namen we VRT-chef Eddy Van Den Langenberg mee, de man die het VRT-personeel dagelijks bewijst dat ook grootkeuken smaakvol en verfijnd kan zijn.

“Japans is meer dan sushi”

Op het Food Truck Festival zien we vooral veel buitenlandse gerechten. Aziatisch, Mexicaans en allerlei tussenvormen, beter bekend als fusion. “Dit is een ideale gelegenheid om een andere keuken te leren kennen. Belgen bijvoorbeeld gebruiken te veel zout. Zelf ben ik gek op Aziatische gerechten”, zegt Eddy. Ook goed vertegenwoordigd zijn de culinaire hamburgers. Naar traditionele frietkoten is het tevergeefs zoeken. Wel typisch Belgisch is een kraam met verschillende soorten chocolade.

Zoeken naar vegetarisch

Het is wat zoeken naar gezonde voeding. Een stand met verse fruitsappen, trekt aanvankelijk weinig volk. Even later staat er wel een kleine rij aan te schuiven. Ook een vegetarische Mexicaan trekt aardig wat volk. “Ik zie dat ook in de VRT-mess (het bedrijfsrestaurant van de omroep,nvdr.). Vegetarisch zit enorm in de lift. Veel mensen kiezen het omwille van hun gezondheid. Maar de “look” is misleidend. Een broodje gezond bevat meer calorieën dan een pak frieten met mayonaise.”

Natuurlijke antibiotica

De zon is in vorm. De chefs in hun metalen keukens zweten. Hoe zit het met de voedselveiligheid? “Hier en daar zie je labels van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Maar bij de meeste kramen is me dat niet opgevallen. Anderzijds zie ik geen reden tot paniek. De Aziatische keuken bijvoorbeeld is zeer kruidig met veel chili pepers en uien. Die zijn heel ontsmettend.” Of het trendy karakter van food trucks geen amateurs aantrekt? Dat kan. Maar wie met voeding bezig is, moet de nodige attesten kunnen voorleggen.”

Kermispinten

Voor wie last heeft van de hitte zijn er cocktailbars en mobiele tapkasten. Goed als voorbereiding op een hapje meelwormen of krokante sprinkhanen. “Voor mij blijft dat funky food, iets wat mensen pas gaan proberen als ze een glas te veel op hebben. Om elkaar uit te dagen. Insecten zijn een goede bron van proteïnen. Maar ik betwijfel of ze gauw vlees zullen vervangen.” Het bieraanbod vindt de VRT-chef verrassend en verfrissend. De presentatie is mooi – ook weer retro. De manier waarop het bier getapt wordt, kan beter.