500 passagiers zaten urenlang vast op bloedhete trein

Zo'n 500 passagiers hebben urenlang vastgezeten op een trein tussen Gent en Brussel. De airco was ook uitgevallen, waardoor de temperatuur in de wagons bloedheet werd. Verschillende passagiers kregen het moeilijk. Een evacuatielocomotief moest ter plaatse komen en intussen is de trein weggesleept.

De trein kwam uit Oostende en kwam rond 15.30 uur vast te staan ter hoogte van Wetteren. Oorzaak is een breuk in de bovenleiding. De oorzaak van de breuk is nog niet gekend. Gisteren waren er op hetzelfde traject ook al problemen met de bovenleiding.

De spoorwegmaatschappij liet een diesellocomotief vanuit Gent overkomen om de trein weg te slepen. Rond 18 uur kwam de evacuatielocomotief aan, maar de trein kon niet meteen worden weggesleept omdat de hulpdiensten moesten tussenkomen voor een passagier die onwel was geworden.

Intussen melden reizigers ons dat de trein intussen wel wordt weggesleept en opnieuw in station Gent-Sint-Pieters is aangekomen. Van daaruit zou de trein zijn normale reis moeten verderzetten.

"Twee uur stilstaan is inderdaad lang. We hebben er alles aan gedaan om de mensen zo snel mogelijk te evacueren. De civiele bescherming is ook ter plaatse gegaan om water uit te delen. Zo zijn de mensen toch geholpen", zegt Thomas Baeken van Infrabel.

De bovenleiding wordt hersteld tegen morgenvroeg, zegt Infrabel. Op het ene spoor dat beschikbaar is tussen Gent en Brussel krijgen de treinen van de kust naar het binnenland voorrang, andere treinen worden omgeleid. 

"Heb hier zeer weinig begrip voor"

Op de trein zaten honderden mensen, voornamelijk toeristen die van de kust kwamen na een zonnige dag. Verschillende passagiers kregen het moeilijk door de extreme omstandigheden aan boord. "De temperatuur liep hier ongelooflijk op in de ziedende zon. Het voelde aan alsof het 38 graden is. Mensen begonnen zich uit te kleden. Er stonden hier zwangere vrouwen, kinderen, ouderen", getuigde passagier Phillip Blondeel aan onze redactie.

De hulp kwam maar traag op gang, vertelt Blondeel. "Er is niets, er is geen water. Er is nu een deur geopend die een klein beetje lucht binnenlaat, maar dat is het zo ongeveer. De situatie is vrij onhoudbaar. Dit kan niet blijven aanhouden", klonk het rond 17 uur, toen stond de trein al anderhalf uur vast.

Blondeel ergert zich aan de communicatie van de NMBS. "We kregen informatie waar we absoluut niets mee zijn. Bovendien hadden we perfect kunnen uitstappen, want we stonden vlak bij een veld, maar het werd niet toegelaten. Ik snap ook niet dat er voor alle toestanden noodscenario's zijn, maar hier kan dat blijkbaar niet. Ik heb daar zeer weinig begrip voor."

Ook studente Lora Hasenbroekx zat vast op de trein. “Na twee uur vast te hebben gezeten, kregen we eindelijk water.  Maar het is nog altijd warm en ons water is intussen weer op. Wij zijn jong, en kunnen wel tegen de hitte, maar voor oudere mensen is dat niet vanzelfsprekend.”