De Backer wil "eerlijke ondernemer"-app tegen sociale fraude

Er komt een app - een applicatie op de smartphone - waarmee aannemers makkelijker moeten kunnen controleren of hun onderaannemer in orde is met de sociale bijdragen. Kersvers staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD) wil zo de bouwsector helpen in de strijd tegen de sociale dumping en fraude door bedrijven uit Oost-Europa.

Met zijn nieuwe functie krijgt De Backer ook het moeilijke dossier van de sociale dumping op zijn tafel, een probleem waarmee vooral de bouw- en transportsector in ons land geconfronteerd worden. Oost-Europese werknemers zijn goedkoper en er gebeurt ook vaak sociale fraude. "Dat kost ons duizenden banen", klagen de getroffen sectoren.

"We nemen al heel concrete maatregelen om onze bedrijven op een eerlijke manier te laten concurreren. Zo werven we extra inspecteurs aan", zegt De Backer in "De zevende dag". "Maar ik wil verder gaan: ik wil de regels simpeler maken, want die blijken heel vaak te complex te zijn", gaat hij verder.

Concreet denkt de staatssecretaris aan de keten van verantwoordelijkheden, waarbij de aannemer verantwoordelijk is voor wat zijn onderaannemers doen en of die wel in orde zijn. "Bijvoorbeeld of ze alle sociale bijdragen hebben doorgestort en of de formulieren van buitenlandse werknemers in orde zijn. Die data zijn gekend bij de federale overheid. Het moet mogelijk zijn om met een app "eerlijke ondernemer" heel makkelijk te controleren of aannemers in orde zijn met alle facetten van de onderaanneming", legt De Backer uit. Ook alle buitenlandse firma's zullen moeten deelnemen, verzekert de staatssecretaris.

De Backer start binnenkort met overleg binnen de sector en wil het systeem dit najaar beginnen uitrollen.

Meest gelezen