Gevangenen richten ravage aan in Merksplas

In de gevangenis van Merksplas is rond zes uur vanmorgen de rust teruggekeerd. Zo'n 170 gevangenen weigerden gisterenavond om na de wandeling, om 20.30 uur, naar hun cel te gaan. Ze stichtten brand, gooiden met stenen en brachten vernielingen aan. Bij de onlusten werden twee cipiers gewond door glasscherven en twee van de gevangenen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht.

"Alle gevangenen hebben opnieuw een cel gekregen", zei burgemeester Frank Wilrycx (Open VLD) van Merksplas vanochtend vroeg aan VRT Nieuws. "Er zijn ook mensen verwijderd naar andere gevangenissen, waaronder Antwerpen, Beveren, Hasselt en Wortel. Nu is het hier vrij rustig."

Het is niet duidelijk wie de aanstokers zijn van de rellen, zegt Kathleen Van de Vijver van het gevangeniswezen. "De vernielingen zijn door heel veel gedetineerden aangericht. Maar de lokale directie heeft deze nacht al een 40-tal "moeilijke" gedetineerden weggestuurd."

In totaal zijn nu al 53 gevangenen overgeplaatst. In de loop van de dag zullen er nog eens 45 naar andere gevangenissen worden overgebracht. In Merksplas zaten zo'n 500 gevangenen.

Keuken en cellen vernield

De ravage is volgens de burgemeester enorm. Het gaat om de zwaarste onlust ooit in de gevangenis, zegt hij. "Er is brand gesticht, er is in de muren gekapt, er zijn ramen ingegooid en er zijn sloten geforceerd. Dat zal wegen op de capaciteit voor de volgende maanden. In sommige blokken zijn de cellen totaal vernield."

Door schade aan de keuken is er voorlopig ook geen water om mee te koken, meldt het Gevangeniswezen. Er zullen daarom maaltijden moeten geleverd worden.

Om de situatie onder controle te krijgen, kreeg het gevangenispersoneel bijstand van de politie, het Rode Kruis, de brandweer en de Civiele Bescherming.

Te weinig inspraak

De opstand in Merksplas had niets te maken met de Waalse en Brusselse gevangenissen, waar de cipiers al 12 dagen staken. In Merksplas was en is er geen staking. Blijkbaar was er onder de gedetineerden wel al langer onrust over het beleid van de directie. De gevangenen willen meer inspraak en vinden dat de directie niet naar hen luistert.

Op dit moment is er crisisberaad aan de gang over wat er nu moet gebeuren.