Griekse parlement keurt omstreden pensioenhervorming goed

Het Griekse parlement heeft de hervorming van de pensioenen en het belastingsysteem goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie. De goedkeuring was nodig voor een volgende schijf van Europese noodhulp. Vandaag is er een belangrijke vergadering van de eurogroep daarover. Voor de stemming kwam het tot rellen met demonstranten.
AFP or licensors
De Griekse politie houdt de wacht aan het parlement.

De Griekse economische crisis was de jongste tijd wat uit de aandacht verdwenen. De vluchtelingencrisis en het terrorisme stonden centraal. Maar dat betekent niet dat de problemen van de baan zijn. De Grieken zijn nog steeds aan het onderhandelen met de Europese instellingen over de uitvoering van het nieuwe reddingsplan. Dat plan werd vorige zomer op het laatste nippertje overeengekomen toen een Grexit heel dichtbij kwam.

De Grieken hebben dringend de volgende schijf van de noodhulp nodig. Daarover wordt later vandaag gesproken, op een vergadering van de eurogroep, de Europese ministers van Financiën. De maatregelen die gisteren zijn goedgekeurd in het Griekse parlement, zijn nodig om te voldoen aan de strenge Europese voorwaarden en aanspraak te kunnen maken op het geld.

"Griekenland moet in juli een groot bedrag terugbetalen aan de schuldeisers. Maar het heeft dat geld niet", zegt VRT-correspondent Bruno Tersago in Athene. "Als het die nieuwe schijf van de noodlening niet uitbetaald krijgt, dreigt het land in wanbetaling te gaan. En dan zitten we terug in de situatie van vorig jaar."

AFP or licensors

Protest

De bezuinigingsmaatregelen zijn de strengste tot nog toe. Het gaat onder meer om een verlaging van de hoogste pensioenen, een fusie van verschillende ziekenfondsen en een verhoging van bijdragen, heffingen en belastingen voor voornamelijk de midden- en hoge inkomens.

De regering van het linkse Syriza en de rechtse Onafhankelijke Grieken (ANEL) slaagde er na twee dagen van debatten in om de maatregelen door het parlement te krijgen. De regering heeft een erg nipte meerderheid, 153 zetels van de 300, maar dat bleek genoeg voor een stemming meerderheid tegen oppositie.

De voorbije dagen hadden de vakbonden zich fel verzet tegen de nieuwe bezuinigingsronde door een algemene staking te organiseren. Gisteravond waren ook protestdemonstraties in Thessaloniki en Athene, waar demonstranten molotovcocktails naar de politie wierpen. Die antwoordde met traangas.

Belangrijke vergadering

De eurogroep zal vandaag dus de hervormingen evalueren die de Griekse regering heeft doorgevoerd in opdracht van zijn schuldeisers, de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds. Maar op de agenda staat ook de kwestie van de Griekse schuld. Volgens Premier Alexis Tsipras kan er nu voor het eerst gesproken worden over schuldverlichting, zo kondigde hij aan in het parlement.

De Griekse regering vraagt al lang om schuldverlichting. Het terugbetalen van de gigantische schuldenberg maakt het onmogelijk om op termijn groei te creëren, luidt het. Een kwijtschelding is echter niet aanvaardbaar voor de Europese Unie, en dan in het bijzonder voor de Duitsers. Mogelijk kan er wel gepraat worden over de spreiding van de terugbetalingen in de tijd en over de rentes die de Grieken betalen.

AFP or licensors