Politiebonden zetten druk op Geens met nationale oproep tot staking

Na de liberale politievakbond VSOA heeft nu ook politiebond NSPV haar leden opgeroepen om te staken. De bonden zeggen dat de druk op hun agenten onhoudbaar geworden is, nu zij al twee weken de stakende cipiers in de gevangenissen moeten vervangen. "Justitie moet zijn eigen problemen intern oplossen", klinkt het.

"Na twee weken staking en politiek pacifisme is de maat vol", zo luidt de alarmbel van het NSPV. Al twee weken staken de cipiers in de Waalse en Brusselse gevangenissen en een laatste protocolakkoord van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is afgeschoten.

Volgens NSPV zijn de situatie en de druk onhoudbaar geworden door het uitblijven van een akkoord tussen justitie en cipiers. De politiebond roept de politieagenten nu op om te staken als hen wordt gevraagd om de stakende cipiers te vervangen. In de praktijk betekent dat dat de agenten dan opgevorderd moeten worden om te komen werken.

Gisteren lanceerde VSOA Politie al een dergelijke oproep. De vakbond wil zo een einde stellen aan het feit dat er "meer blauw in de gevangenis is dan op straat".  "Het wordt tijd dat justitie zijn eigen problemen structureel intern oplost. Wij roepen tevens onze minister van Binnenlandse zaken op om de kosten te recupereren bij justitie, ten voordele van de betrokken zones en federale politie."