Publiek bezorgt Karen, Kristel en Josje afscheid waar iedereen van droomt

Het zit er nu écht op voor Karen, Kristel en Josje. Na meer dan een jaar afscheid nemen, gaven ze vanmiddag de K3-fakkel definitief door aan opvolgers Hanne, Marthe en Klaasje. Het publiek bezorgde ze een hele show lang een oorverdovend afscheidsapplaus. Voor traantjes bij de drie zelf was het wachten tot de videoboodschap van Studio 100-baas Gert Verhulst. Een verslag van een concert dat wel eens de (kinder)geschiedenisboeken zou kunnen ingaan.

Toen Karen, Kristel en Josje op 28 maart vorig jaar aankondigden dat ze zouden stoppen met K3 - en op die manier hét nieuws van de dag werden -, leek het definitieve afscheid nog immens ver. Er zouden nog enkele optredens met zijn drieën komen, er zou in een talentenshow op zoek worden gegaan naar drie nieuwe meisjes en er stond een grootschalige concertreeks op het programma waarbij de "oude" blonde, rode en zwarte afscheid nemen van de fans en de "nieuwe" zich zouden voorstellen.

Maar vandaag - zo'n dertien maanden later - was het dan toch tijd om hun fans voor een laatste keer uit te zwaaien. "We hebben er lang naartoe geleefd, ik denk dat het voor ons alledrie mooi is geweest", zei Josje enkele dagen voordien. En dat was er soms aan te merken. Emotioneel was het voor de drie zeker en vast, maar na 121 shows (!) - en wellicht evenveel staande ovaties - leken de traantjes toch stilaan opgedroogd te zijn. Tot "grote baas" Gert Verhulst op de proppen kwam met een videoboodschap. Maar daarover later meer.

YMDI

Eerst even terug naar de show, die er op enkele extra luide en lange applauzen niet meteen veel anders uitzag dan de honderd vorige. Studio 100 heeft duidelijk goed nagedacht over de opbouw van het hele concert. Anderhalf uur lang duikt het publiek samen met Karen, Kristel en Josje in het rijke archief van 17 jaar K3. Zij worden afgewisseld door Hanne, Klaasje en Marthe, die naast enkele klassiekers vooral hun nieuwe liedjes aan het publiek moesten voorstellen. Even komen ook de zes samen het podium op. Het is duidelijk: de fans moeten voelen dat de "oude" hun zegen geven aan de "nieuwe". 

Het publiek in de zaal was er duidelijk vooral om Karen, Kristel en Josje uit te wuiven. Dat was duidelijk aan het hartelijke, oorverdovend luide en extreemlange applaus dat de drie telkens opnieuw in ontvangst mochten nemen. Maar de nieuwe hoeven zich ook niet meteen zorgen te maken. De fans gaan ook bij hen uit de bol en de meeste nieuwe liedjes beginnen stilaan ook tot het collectieve geheugen te behoren.

In de zaal is zowat elke leeftijd aanwezig. Ja, ook - en eigenlijk opmerkelijk veel - twintigers, die met K3 zijn grootgebracht. Voor hen is vandaag misschien nog emotioneler dan voor de kleineren. Nostalgie is alles. Dat bewijzen ook de gevulde Lotto Arena's van de afgelopen dagen, waar de stoelen aan de kant werden geschoven en de beentjes fel te keer gingen. Je uiten als K3-fan verhoogt dezer dagen eerder je populariteit dan dat het ze naar beneden haalt.

YMDI

Voor Kathleen was er in deze show geen plaats. De blondine die zo'n zes jaar geleden werd opgevolgd door Josje liet aan verschillende media weten dat ze graag mee op het podium zou gestaan hebben, maar van dat plan is niets in huis gekomen. Geen Kathleen dus, maar wel "enkele andere verrassingen", beloofde Studio 100. Die waren toch iets minder spectaculair dan sommigen misschien hadden gehoopt of verwacht. Zo mocht het middenplein na "Alle kleuren" een groot hart maken met rode en witte bladen papier die op voorhand op de stoelen lagen. Iets wat Karen, Kristel en Josje duidelijk wisten te appreciëren.

Voorts was het een show zoals alle andere en het leek er zelfs op dat het ook een einde zoals bij de vorige zou worden. "We hebben zeventien jaar lang lief en leed gedeeld met elkaar en jullie", klonk het. "K3 gaat verder zonder ons. We gaan jullie erg hard missen. Jullie zitten voor altijd in ons hart. Het waren de mooiste jaren van ons leven, dank je wel daarvoor." Onder rode en witte hartjesconfetti namen ze voor een laatste keer tekeningen aan van fans op de tonen van "K3 loves you", hun afscheidsliedje.

Maar een standaard einde was buiten Studio 100-baas Gert Verhulst gerekend. Hij kon er vandaag niet bijzijn, maar had wel een videoboodschap klaar. "Mijn respect voor wat jullie de afgelopen jaren hebben verwezenlijkt, is groot", klonk het. "Jullie hebben een onuitwisbare plek veroverd in de harten van het publiek. Dank jullie wel voor al die jaren hard werk, liefde en vriendschap." En ja hoor, daar waren ze dan toch, de traantjes. Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open VLD) mocht ook even het podium op, om te zeggen dat de drie "een deel van onze cultuur" zijn geworden.

Voor een allerlaatste keer gaven Karen, Kristel en Josje het woord aan Hanne, Marthe en Klaasje. De fakkel is doorgegeven. Voorgoed.

YMDI

Meest gelezen