Recordbedrag voor 1000 km tegen Kanker

Vandaag hebben duizenden mensen hun laatste etappe afgelegd van de 1000 km tegen Kanker, met als eindbestemming de Grote Markt van Mechelen. Tijdens deze 7de editie hebben 702 teams samen een recordopbrengst van 3.510.000 euro bijeen. Sinds de start in 2009 heeft de 1000 km al 15.330.000 euro opgebracht. Het ingezamelde geld gaat naar biomedisch kankeronderzoek.

De 1000 km van Kom op tegen Kanker is vandaag geëindigd met een slotfeest in Mechelen. De fietsvierdaagse vindt jaarlijks plaats tijdens het hemelvaartweekend en kon dit jaar rekenen op schitterend weer.

De totale afstand van 1.000 kilometer wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, dus twee etappes per dag. Die etappes worden gereden in peloton, telkens rijdt één lid van het team een etappe. Wie op zijn eentje een team vormt, rijdt uiteraard de acht etappes. Elk team bestaat uit maximum acht fietsers en elk team dat 5000 euro inzamelt voor Kom op tegen Kanker mag deelnemen aan de 1000 km. Aangezien er dit jaar 702 teams deelnamen, leverde dat een recordopbrengst van 3.510.000 euro op.

De meters en peters van de actie waren dit jaar journaalanker Goedele Wachters, Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel en haar gewezen collega, nu de presentator van De Ideale Wereld, Otto-Jan Ham en muzikant Sioen. Goedele Wachters moest door een skiblessure forfait geven, de andere drie fietsten wel mee en kregen versterking van Black Box Revelation-frontman Jan Paternoster.

Overigens reden er ook tal van andere bekende gezichten mee, onder wie ook veel politici.

Onderzoek

De opbrengst zal besteed worden aan onderzoek naar combinatietherapieën. Omdat het aantal kankerbehandelingen groeit, is er nood aan onderzoek naar hoe verschillende behandelingen gecombineerd kunnen worden en in welke volgorde immunotherapie, chemotherapie, doelgerichte geneesmiddelen en hormonale behandelingen het best kunnen toegepast worden.

En ook de combinatie met lokale behandelingen, zoals radiotherapie en heelkunde wordt bestudeerd. Het doel is steeds om de overlevingskansen en de levenskwaliteit van de kankerpatiënt te verbeteren.

Succesformule

"De 1000 km voor Kom op tegen Kanker" blijft een succesformule. In zeven jaar tijd staat de teller van het ingezamelde bedrag op 15.330.000 euro.

De rode draad tijdens deze editie was de campagne "1000 km in hun naam". Hierbij kreeg iedere deelnemer een button waarop de naam staat van de persoon waarvoor ze de 1000 km fietsten. Deze namen werden allen geïntegreerd in een gemeenschappelijk kunstwerk dat onthuld werd tijdens de slotshow.

De volgende editie van de 1000 km van Kom op tegen Kanker zal plaatsvinden tijdens het hemelvaartweekend van 25 tot 28 mei 2017.