Regering stuurt leger naar Waalse en Brusselse gevangenissen

De regering zet vanaf morgen het leger in voor "bijkomende humanitaire ondersteuning" in de Waalse en Brusselse gevangenissen. Dat meldt het kabinet van premier Charles Michel (MR). Op die manier zouden de gevangenen weer hun wandeling kunnen krijgen, weer op gezette tijden hun eten krijgen en kunnen douchen. Door de cipiersstaking was dat al twee weken niet meer het geval.

Eerder vandaag had minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat de regering zich binnen de 24 uur zou beraden over de aanpak van de crisis in de gevangenissen. Geens heeft nu samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) voorgesteld om het leger op te vorderen. 

Volgens de regering moet het leger humanitaire ondersteuning bieden om -onder leiding van de politie, de cipiers en het Rode Kruis- bijstand te verlenen aan allerlei diensten aan de gevangenen, zoals de maaltijdbedeling, medicatie, het douchen en het ontvangen van bezoek. Die basisrechten van gedetineerden waren de voorbije twee weken onder druk gekomen door de staking van de Waalse en Brusselse cipiers.

In totaal zullen in een eerste instantie zes pelotons van elk 30 manschappen opgevorderd worden om de noden op te volgen. Minister Geens maakt zich sterk dat de noden van de gevangenen erop vooruit zullen gaan met de inzet van de militairen.

Door de aanhoudende cipiersstakingen, werden de gevangenen al 13 dagen bewaakt door de politie. Maar die situatie was onhoudbaar omdat de politie zelf al kampt met een personeelstekort wegens de vluchtelingencrisis, de terreurdreiging en de beveiliging van grote evenementen.

Bovendien zorgt de aanwezigheid van de politie voor spanningen in de gevangenissen. Door de actie is het normale regime in de instellingen niet meer mogelijk en zijn bezoeken en telefoneren naar familieleden niet mogelijk en soms ook douchen niet. Die situatie had minister van Justitie Geens vanochtend nog onhoudbaar genoemd.