Vuur verspreidt zich minder snel in Fort McMurray

Het vuur in Fort McMurray, in de Canadese provincie Alberta, heeft zich "minder snel" verspreid dan aanvankelijk gevreesd werd. De geschatte verwoeste oppervlakte werd naar beneden bijgesteld op 1.610 km². Volgens Rachel Notley, premier van Alberta, waren de 25.000 mensen die in het noorden van de stad vastzaten tegen zondagochtend allemaal geëvacueerd.

Gisteren schatte de brandweer nog dat een oppervlakte van 2.000 km² vernield zou worden door de branden. Chad Morrison, die aan het hoofd staat van de brandweer in de provincie Alberta, was blij te kunnen aankondigen dat "dankzij moeder natuur, het betere weer, en het harde werk van alle brandweerlui, het merendeel van de branden in Fort McMurray in bedwang kon gehouden worden".

De dreiging voor de oliezandmijnen in het noorden van de stad is daarmee wel afgenomen, maar nog niet verdwenen. "Het vuur heeft zich verwijderd van de Nexen-site van de Chinese groep CNOOC en de schade is er beperkt", zei Morrisson, zonder verder in te gaan op de aard van de schade. Volgens hem heeft de brandweer ook kunnen beletten dat het vuur de exploitatiegebieden van het grootste Canadese oliebedrijf Suncor bereikte, net als die van Syncrude, Husky, Shell en ConocoPhillips.

De brandhaarden bevinden zich nu op 40 kilometer van de grens met de provincie Saskatchewan. De brandweer verwacht dat regenbuien en westenwinden tot 60 km/uur later vandaag de branden richting het oosten zullen stuwen, waardoor ze zich in de komende dagen steeds verder van de oliesites zullen verwijderen.

Fort McMurray zelf biedt een desolate aanblik. Hele wijken zijn tot de grond afgebrand. Zeker een vijfde van de huizen zou verwoest zijn. Het drinkwater is vergiftigd en de stroomvoorziening is beschadigd. In totaal zijn in een week tijd bijna 100.000 inwoners geëvacueerd. Het is nog onduidelijk of en wanneer zij terug kunnen. Maandag trekken specialisten naar de stad om daarvan een eerste indruk te krijgen.

Tot nu toe zijn er bij de branden twee doden gevallen. Het gaat om twee jonge meisjes van wie de auto woensdag in botsing kwam met een vrachtwagen, toen ze probeerden te ontkomen aan het vuur.

Meest gelezen