15-jarige surfer redt opvarenden voor kust van De Panne

Voor de kust van De Panne heeft een 15-jarige surfer een Frans koppel zaterdag uit een benarde situatie gered. Het koppel dobberde al vijf uur lang op zee in een rubberbootje, nadat ze door de stroming waren afgedreven. De surfer peddelde met zijn kajak richting de opvarenden en sleepte hen richting het strand.

Het koppel uit de Franse stad Tourcoing was gaan harpoenvissen met een rubberbootje, maar dreef af door de stroming en de wind. Ze hadden enkel zwemvliezen bij, geen roeispanen.

Vijf uur lang dobberden ze rond, enkele honderden meters voor de kust van De Panne. De plaatselijke surfclub merkte "een bizarre stip" in het water. De 15-jarige surfer Charles-Louis Blondeel uit Oostduinkerke sprong met zijn kajak ter redding.

Intussen gingen ook andere surfers bijstand bieden, maar enkel Charles-Louis kon het koppel vastleggen met een touw. Hij deed er een uur over om ze terug te slepen naar het strand. Inmiddels waren de hulpdiensten al uitgerukt, maar die waren net te laat. De jonge surfer had het koppel al gered. De NH-90 helikopter, de politie, de brandweer en een reddingsboot maakten rechtsomkeert.

Het koppel uit Tourcoing was de jongeman erg dankbaar. Er werd geen proces-verbaal opgesteld maar de twee kregen toch een flinke bolwassing. Ze moesten niet opdraaien voor de reddingskosten.