15 miljoen euro voor knielende Hitler

In New York is een controversieel beeld van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan geveild voor 17 miljoen dollar (15 miljoen euro). Het kunstwerk is een levensgrote versie van een knielende Adolf Hitler die van achteren bekeken op een klein kind lijkt.

Het werk van de Italiaanse kunstenaar werd geveild voor 15 miljoen euro en dat is meteen ook het hoogste bedrag dat de artiest ooit kreeg voor zijn werk. Een vorig veilingrecord van Cattelan stond op 6,9 miljoen euro. Een ander bekend werk van Cattelan is zijn wassen figuur van paus Johannes Paulus II die door een meteoriet wordt verpletterd.

Het veilinghuis Christie's had de waarde van het kunstwerk geschat tussen de 8,8 en 13,2 miljoen euro, maar het beeld bracht dus veel meer op. Andere kunstwerken die werden geveild op de veiling waren onder meer van Jeff Koons en Bruce Nauman.