"Dat de minister het maar weet, we geven niet toe"

Het personeel van de gevangenissen van Vorst en Sint-gillis hebben het protocolakkoord van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) unaniem verworpen, zoals de vakbonden eerder al verwacht hadden.

De cipiers in Waalse en Brusselse gevangenissen zijn al twee weken aan het staken. Ze vinden dat ze niet genoeg verdienen, met te weinig zijn en moeten werken in slechte omstandigheden. Ook de aangekondigde besparingen zien ze niet zitten. Vrijdag sloot minister van Justitie Geens een protocolakkoord met de vakbonden over extra aanwervingen en het bevriezen van besparingen, maar voor de cipiers blijkt het onvoldoende. In veel gevangenissen heeft het personeel het akkoord verworpen, ook in Vorst en Sint-Gillis is dat nu het geval. De vakbonden kunnen niet anders dan hun basis volgen.

Dat het personeel het akkoord afwijst, is geen verrassing, zegt Wendy Heyvaert van de liberale vakbond VSOA. "De echte eisen waarvoor de mensen hier op straat staan, zijn niet aan bod gekomen bij de onderhandelingen. Zij willen gewoon een stop van de rationalisering. In veel gevangenissen zitten ze onder het kader, ze kunnen de veiligheid niet meer garanderen."

Ook het personeel van de gevangenis in Jamioulx heeft vanmiddag het protocolakkoord verworpen. De stakende cipiers in Vorst klinken alleszins strijdbaar. "De mensen die op straat staan geven niet toe. Dat de minister dat maar goed weet, we geven niet toe", klinkt het voor de poort.

"Militairen zijn geen cipiers"

Door de staking van de cipiers zijn de leefomstandigheden in de gevangenissen verslechterd. In Vorst zullen vanaf vandaag militairen ingezet worden ter ondersteuning van de federale politie, net als in Lantin en Sint-Gillis. De militairen zullen humanitaire taken vervullen en het Rode Kruis en de Civiele Bescherming bijstaan, onder leiding van de federale politie.

De vakbonden laten zich voorzichtig uit over het inzetten van militairen. Afwijzen doen ze het niet, maar ze hebben er twijfels bij, "want militairen zijn niet gewend om te doen wat cipiers doen, zij hebben die opleiding niet gehad. Wij zijn voor een groot stuk ook sociaal assistenten, wij doen meer dan alleen maar eten geven en deuren openen en sluiten", zegt Wendy Heyvaert (VSOA).