"Geen kruispunten blokkeren, ook niet bij groen licht"

In Brussel start vandaag een testproject om automobilisten duidelijk te maken dat een kruispunt blokkeren verboden is en de veiligheid in het gevaar brengt. Vooral tijdens de drukke spitsuren rijden automobilisten nog snel door het groene licht en komen ze in het midden van het kruispunt stil te staan omdat ze op de file voor zich stuiten.

Niet alleen in Brussel, maar ook in andere steden valt het meer dan eens voor: bestuurders die bij druk verkeer toch nog snel door het groene licht rijden, maar dan vast komen te staan op het kruispunt omdat er een file is. De auto's uit de andere rijrichting kunnen niet passeren, met verkeerschaos tot gevolg.

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) start vandaag een proefproject om automobilisten te sensibiliseren onder het motto "Don't block the box". Op drie grote toegangswegen naar de kleine ring komen er speciale markeringen op de baan in de vorm van een geel dambordmotief. Bestuurders mogen het dambord pas op als ze er zeker van zijn dat ze het kruispunt vlot kunnen oversteken. Daarnaast waarschuwt een speciaal verkeersbord ervoor dat het verboden is het kruispunt te blokkeren.

De testfase duurt een half jaar. De politie zal vaak aanwezig zijn om het project te evalueren en om automobilisten te beboeten die toch het kruispunt blokkeren, meldt het kabinet van minister Smet. Die overtreding kan je op een boete van 55 euro met onmiddellijke inning komen te staan. Als het project positieve punten krijgt, kan het daarna ook op andere plaatsen in Brussel worden uitgerold.

"Vorm van arrogantie en sociaal gedrag dat we niet kunnen tolereren"

"Het is een groot probleem in de binnensteden, want de files worden er alleen maar langer door. Op sommige kruispunten staan bijna permanent auto's stil. Per se willen doorrijden bij groen licht is een vorm van arrogantie en asociaal gedrag dat we niet kunnen tolereren", zegt Danny Smagghe van de mobiliteitsclub Touring in Het Nieuwsblad.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is voorlopig niet van plan een gelijkaardige actie op poten te zetten in Vlaanderen. "Dit is een kwestie van gezond verstand. Als je ziet dat je een kruispunt gaat blokkeren, wacht dan gewoon", zegt hij in de krant.

Meest gelezen