"Moet de koningin hier wél blij van worden?"

In 2013 verraste de Britse kunstenaar Dan Llywelyn Hall de wereld, en dan vooral de Britten, met een wel erg expressionistische versie van de Queen. Het kunstwerk werd op het internet al snel naar de prullenmand verwezen, met verwijzingen naar onder meer het satirische poppenprogramma "Spitting image". Drie jaar later waagt hij zich aan een nieuwe versie. "Maar moet dit de koningin positiever stemmen?", reageren Britse media.

"Wat de reacties ook mogen zijn, daar heb ik geen vat op. Reacties zijn altijd louter persoonlijk. Maar het is niet zo dat deze nieuwe versie een reactie is op de negatieve commentaren van 3 jaar geleden. Maar zij die het schilderij te zien kregen, zien alvast een grotere gelijkenis. Het is in ieder geval een zachtaardigere versie geworden", aldus de kunstenaar. De Queen poseerde 3 uur lang voor het schilderij.

Links ziet u het schilderij van 2013, rechts de huidige versie:

Maar zowel nieuwsmedia als sociale media waren opnieuw weinig enthousiast. "Ooit maakte hij een "Spitting image"-portret van de Queen en nu maakt hij exact hetzelfde", aldus The Telegraph. Volgens ITV en Mirror "probeerde de schilder het opnieuw". Express blokletterde: "Boosheid over verschrikkelijk portret van luguber ogende Queen".

Reacties bleven ook op sociale media niet uit, met opmerkingen als "Lijkt op Charles verkleed als drag queen", "Alsof de Queen door een 3-jarige geschilderd is", "Ik denk niet dat de Queen onder de indruk zal zijn" of "Noemt hij zich een kunstenaar?"

Meest gelezen