"Opnieuw onrustig in Merksplas door overbevolkte cellen"

In de gevangenis van Merksplas is het opnieuw onrustig, na de grootschalige opstand van afgelopen weekend. Dat meldt burgemeester Frank Wilrycx (Open VLD). Heel wat gedetineerden, ook zij die niet betrokken waren bij het eerdere incident, zouden misnoegd zijn omdat ze in overbevolkte cellen moeten slapen nu er 150 cellen te ernstig beschadigd zijn voor gebruik.
Archieffoto

"De politie is nog steeds permanent aanwezig in de gevangenis om alles onder controle te houden", zegt Wilrycx. "Volgens de laatste berichten dreigt de situatie voorlopig wel niet meer te escaleren."

Volgens Wilrycx werden al een honderdtal gedetineerden naar andere gevangenissen overgebracht na de opstand van zaterdagnacht, terwijl heel wat anderen binnen het complex van Merksplas in een andere cel werden geplaatst.

"Maar dat kan niet blijven duren. Sommige cellen zitten overvol en de beschadigde cellen zullen lang onbeschikbaar blijven. Bovendien kan ook de binnenkoer nog niet betreden worden", zegt de burgemeester. "Er is dus een meer permanente oplossing nodig. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om weer gedetineerden naar het Nederlandse Tilburg over te brengen. Dat systeem bestond al, maar werd de laatste tijd afgebouwd."