"Rechten van gedetineerden worden aan de lopende band geschonden"

De situatie in onze gevangenissen is onmenselijk. Dat zegt Jurgen Van Poecke, sinds enkele maanden regionaal directeur van de Brusselse gevangenissen, in "Terzake". "De rechten van de gedetineerden worden aan de lopende band geschonden."

In Merksplas was er tot voor kort nog een afdeling waar gedetineerden geen sanitaire voorzieningen hadden en waar de "pisemmers" en "kakpotten" iedere ochtend naar beneden moesten worden gebracht. "Een situatie die nog steeds bestaat in de gevangenis van Vorst in Brussel", geeft Van Poecke toe. "Daar zijn nog steeds cellen waar ze met drie in zitten. Dat is echt niet meer van deze tijd. Het is onvoorstelbaar."

De man is zelf nog maar enkele maanden verantwoordelijk voor de Brusselse gevangenissen en merkt op dat het probleem niet plots is ontstaan. "Er is decennialang te weinig politieke aandacht geweest voor het gebouwenplan. De laatste jaren gaat het met de masterplannen de goede kant op en zijn er al enkele nieuwe gevangenissen bijgekomen", zegt de man, die meteen ook toegeeft dat het allemaal te traag gaat.

Over de staking - die ondertussen al zo'n twee weken aan de gang is in de Brusselse en Waalse gevangenissen - wil Van Poecke zich niet meteen uitspreken. "Dialoog is van fundamenteel belang", benadrukt hij. "We hadden vrijdagavond (toen de vakbonden een voorakkoord sloten met minister van Justitie Koen Geens, nvdr.) goede hoop, maar we zien dat de achterban dat plan nu verwerpt. Deze namiddag waren er opnieuw onderhandelingen, maar ik weet niet wat daaruit is gekomen. Ik vrees dat het einde nog niet voor morgen zal zijn."

Door de staking moeten agenten - en sinds vandaag ook enkele militairen - de taken van de cipiers overnemen. Maar dat kunnen ze niet volledig. "In Sint-Gillis heeft geen enkele gedetineerde nog een wandeling gehad in de periode van de staking. Dat is onmenselijk. Er worden aan de lopende band rechten geschonden. Heel wat gedetineerden zijn al naar de rechtbank getrokken, en winnen de zaak ook."

De man geeft tot slot nog toe dat militairen binnen de gevangenismuren geen alledaags beeld zijn, maar een staking zoals vandaag heeft hij ook nog nooit meegemaakt. "Een noodsituatie betekent noodmaatregelen", klinkt het.

Meest gelezen