“Trump van de Filipijnen” wint presidentsverkiezingen

Op de Filipijnen heeft de omstreden populist Rodrigo Duterte de presidentsverkiezingen gewonnen. Met ruim 90 procent geteld, haalt hij bijna 40 procent van de stemmen. Dat zijn er 6 miljoen meer dan zijn eerstvolgende concurrent: Mar Roxas -de kandidaat van uitttredend president Benigno Aquino. Senator Grace Poe, die het in de peilingen veel beter deed, heeft haar nederlaag toegegeven en zegt dat Duterte nu een kans verdient. Maar met de verkiezing van Duterte maken veel andere politici zich zorgen over de toch al moeizaam verworven democratie in het land.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

In de internationale media werd Duterte de afgelopen tijd bedacht met de bijnaam “Trump van de Filipijnen”. Tijdens de verkiezingscampagne liet de 71-jarige Duterte zich namelijk opmerken door keiharde uitspraken die de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in de VS deden verbleken.

Duterte kondigde namelijk aan dat hij als president keihard zou zijn voor criminelen en hen -zonder proces- zou doden. Die belofte herhaalde hij in zijn eerste reactie, die hij gaf toen duidelijk werd dat hij aan de winnende hand was. “Ik ga jullie doden", riep hij criminele bendes toe, "of anders moeten jullie mij doden."

"Proces van herstel"

Tegelijk toonde hij zich erg verzoenend tegen zijn rivalen die hij tijdens de campagne nochtans verketterd had. "Ik reik mijn rivalen de hand, laat ons vrienden zijn en het proces van herstel beginnen", zei Duterte. Zijn woordvoerder liet vandaag weten dat Duterte de grondwet wil herschrijven. De nieuwe president belooft ook om de armoede en de corruptie in de Filipijnen aan te pakken.

Duterte is al 20 jaar burgemeester van de stad Davao en erg omstreden, onder meer vanwege zijn keiharde aanpak van de criminaliteit in zijn stad. Maar kennelijk heeft die aanpak en bijbehorende retoriek geappelleerd aan de Filipijnse kiezer, vooral de armere bevolking die de afgelopen jaren niet niet heeft kunnen profiteren van de economische groei op de Filipijnen.

De Filipijnen zijn sinds de volksopstand van twintig jaar geleden een democratie, maar een erg corrupte die wordt gecontroleerd door grote oligarchische families. De armoede en corruptie tieren welig en dat zijn veel arme Filipino's nu erg beu, de reden waarom ze zo gevoelig zijn voor het discours van Duterte.

Marcos Jr. als vicepresident

De president van de Filipijnen wordt rechtstreeks verkozen en dat geldt ook voor de vicepresident. In die verkiezing staat Ferdinand "Bongbong" Marcos voor, de zoon van de dictator die twintig jaar geleden afgezet werd. Marcos Jr. heeft een tijdje in ballingschap gewoond, maar is in 1991 naar de Filipijnen teruggekeerd en heeft daar tal van politieke mandaten bekleed.

De president en vicepresident worden dus los van elkaar gekozen in de Filipijnen en Duterte en Marcos hebben dus geen politieke band. Marcos was de "running mate" van presidentskandidate Miriam Defensor-Santiago en dus niet van Duterte.

Als de resultaten definitief worden, komt er een vreemd duo aan de macht in Manila. De relatie met de Verenigde Staten -nodig om het evenwicht in de Zuid-Chinese Zee tegenover China te handhaven- kan in het gedrang komen. Bovendien heeft Duterte ook aangeven dat de Filipino's de "mensenrechten mogen vergeten" in de strijd tegen de misdaad en ook dat kan mogelijk een struikelblok worden. Hij heeft -net als de meeste andere presidenten- geen meerderheid in het parlement en als dat niet met hem wil meewerken, dreigt hij om die vergadering te ontbinden. Het worden hoe dan ook spannende dagen voor de democratie in de Filipijnen.