"Wie zwemt in onbewaakte zone, moet boete krijgen"

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé wil strenger optreden tegen zonnekloppers die het zwemverbod negeren en toch de zee induiken in onbewaakte zones. Ze moeten beboet worden en zelf opdraaien voor de reddingskosten als ze in de problemen komen, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

De voorbije dagen was het over de koppen lopen aan de Belgische kust. Door het warme weer zochten sommige zonnekloppers verkoeling in de zee. Op veruit de meeste plaatsen was dat echter verboden. Enkel in bepaalde zones in De Haan en Blankenberge stonden er al redders en mocht je in het water.

Gouverneur Decaluwé zag het met lede ogen aan. "Ondanks het mooie weer, is de zee geen verwarmd zwembad. Het water is amper 10 à 11 graden", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Als je zwemt, kun je onderkoelingsverschijnselen krijgen. Dat is spelen met je leven. Men heeft onlangs nog een oproep gedaan, maar dat is blijkbaar niet voldoende."

"Afgeraden om te zwemmen, zelfs met redders"

En dus wil Decaluwé dat er vaker boetes worden uitgeschreven. Dat kan nu al, zowel door bepaalde redders als door de politie. "In een aantal gemeenten kunnen hoofdredders al GAS-boetes uitschrijven van 250 euro. Aan de andere kant kan een politieman als hij dit ziet vanop de dijk die persoon roepen en een proces-verbaal opmaken."

Maar redders zijn er in deze periode amper. En de politie heeft het erg druk door de terreurbestrijding en de vluchtelingenproblematiek. "Dat wordt weinig gedaan nu, omdat er weinig redders zijn aan zee en omdat de politie momenteel andere prioriteiten heeft. In elk geval, als men het ziet, is mijn pleidooi om in te grijpen en een boete te geven", erkent Decaluwé.

Meer redders, is dat geen oplossing? "Dat kan, maar dat kost handenvol geld. Bovendien werken er vooral jobstudenten. Die zijn er nu niet. Dat kan maar volledig ontplooien in juli en augustus. En zelfs met redders is het op dit moment echt afgeraden om te zwemmen."

"Laat de verantwoordelijke betalen"

Als een zwemmer in de problemen komt en gered moet worden, kost dat al gauw duizenden euro's. De gouverneur wil de verantwoordelijken laten opdraaien voor die kosten, als ze buiten de bewaakte zone de zee zijn ingegaan. "Ik heb de mosterd gehaald in Zwitserland", zegt hij. Als men je daar moet redden buiten de skigebieden, moet je ook zelf betalen."

"Iedereen moet besparen. Als men te pas en te onpas moet uitrukken voor mensen die gaan zwemmen in de onbewaakte zones, dan vind ik dat men een stuk van de factuur mag doorrekenen aan diegene die de overtreding maakt."

"Verkeerd signaal"

Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) verzet zich tegen de boetes die Decaluwé wil laten uitschrijven. "Met een dergelijke boetecultuur bewijs je niemand een dienst. Het schaadt de beleving en het imago van onze kust. Wil de gouverneur alle Vlamingen naar het buitenland verjagen?"

Van Volcem stemt wel in met het voorstel van de gouverneur dat wie gered moet worden uit de zee in periodes van een zwemverbod, een deel van de reddingskosten moet bijdragen. "Dat is een billijk voorstel. Dit gaat opnieuw over verantwoordelijkheid nemen."