Afzettingsprocedure tegen Braziliaanse presidente afgeremd

In Brazilië is de afzettingsprocedure tegen de linkse presidente Dilma Rousseff op een obstakel gestuit. Een stemming in de Senaat die voor woensdag gepland was, is afgeblazen en daardoor gaat de procedure terug naar het Huis van Afgevaardigden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

Verwarring alom in Brazilië. Eind vorige maand had het Huis van Afgevaardigden in Brasilia beslist om de afzettingsprocedure op te starten. De Senaat moest zich daarover uitspraken en dat zou normaal volgende woensdag gebeuren.

Nu heeft de voorzitter van het Huis, Waldir Maranhao, echter die beslissing geannuleerd en daardoor gaat de procedure dus terug naar die kamer. Intussen kan de Senaat zich niet verder uitspreken.

Wat de reden van die beslissing is, is nog niet duidelijk, en het hoeft ook niet te betekenen dat de afzettingsprocedure nu van de baan is. Wel is de huidige verwarring een opsteker voor de belaagde president die zich met hand en tand tegen haar afzetting verzet heeft en altijd spreekt over "een staatsgreep", alhoewel de grondwettelijke procedure wordt gevolgd.

De mogelijke afzetting van Rousseff heeft ook toto een grote verdeeldheid in Brazilië geleid, waar veel mensen meer dan genoeg hebben van de wijd verspreide corruptie. Dat is een oud probleem, maar is zeker niet verminderd onder het bewind van Rousseff.