Boete voor kunstenares van "vaginakajak"

Een Japanse artieste die een kajak heeft gemaakt op basis van haar eigen vagina, is vandaag door een rechtbank in Tokio veroordeeld tot een boete van 400.000 yen (3.280 euro). Niet vanwege de kajak zelf, maar wel omdat ze digitale beelden verspreidde van haar genitaliën om geld voor het project in te zamelen.

De 44-jarige Megumi Igarashi werd in juli 2014 gearresteerd omdat ze digitale beelden had verspreid van haar eigen genitaliën. Met een gecodeerd 3D-beeld van haar privaat deeltje hoopte de artieste geld in te zamelen om een kajak te bouwen in de vorm van haar vagina.

Een Japanse rechter heeft nu geoordeeld dat deze beelden obsceen zijn en heeft de artieste daarom een boete opgelegd van ruim 3.280 euro voor de verspreiding ervan. De kajak zelf vormt geen probleem, "want door de beschilderingen en de versieringen denken de mensen niet meer aan een vagina", oordeelden de rechters.

De artieste heeft laten weten dat ze beroep zal aantekenen tegen het vonnis, deels omdat ze vreest dat de uitspraak andere kunstenaars in de toekomst kan ontmoedigen. Verder laat ze ook weten dat het niet haar bedoeling is om mensen te choqueren met haar werk maar dat ze vooral het taboe-onderwerp bespreekbaar wil maken in haar land. Haar advocaat zegt wel blij te zijn met de erkenning van de kajak als kunstwerk en noemt het een "zeldzame winst" en een uitspraak "met een hoge historische waarde".