Boris Johnson: "Kritiek Brexit-tegenstanders is beledigend, irrelevant en idioot"

Net als de Britse premier Cameron is Boris Johnson een conservatief, maar in de campagne over een Brexit gaat het hard tegen onzacht. Johnson, euroscepticus par excellence, noemt de kritiek van zijn tegenstanders "beledigend, irrelevant en idioot."
AFP or licensors

Op zes weken voor de Brexit-stemming wordt de sfeer tussen beide kampen almaar grimmiger. Nadat premier Cameron hooggestemde argumenten had aangehaald - "een Brexit bedreigt de vrede in Europa" - haalt Boris Johnson fel uit.

Hij vindt niet enkel dat Cameron "volledig mislukt" is in zijn onderhandelingen met de EU, in aanloop naar het Brexit-referendum. De argumenten van de tegenstanders van een Brexit noemt hij bovendien "beledigend, irrelevant en idioot."

Dat Johnson soms als Little Englander - die zich terugplooit op Groot-Brittannië - wordt geportretteerd, maakt de voormalige burgemeester van Londen kwaad. Om dat beeld tegen te gaan zong de voormalige burgemeester van Londen, classicus en polyglot, tijdens zijn speech een stukje van de Europese hymne "Ode an die Freude", en wel uit volle borst.

Strijd om het leiderschap

Maar ondertussen verscheurt de Brexitcampagne de conservatieve partij steeds openlijker. Vanuit eigen rangen werd Camerons "oorlogsspeech" zelfs weggezet als "belachelijk". De conservatieven zijn met elkaar in oorlog, maar dan met de andere partijen in de discussie.

De campagne wordt steeds openlijker een strijd om het leiderschap van de conservatieve partij en dus ook het premierschap. Het is veelzeggend dat uitgerekend vandaag de conservatieve Daily Telegraph het nieuws lekte dat ook binnenlandminister Theresa May zich klaarstoomt - naast Boris Johnson en misschien ook financiënminister George Osborne. Als Cameron het referendum verliest, dan is hij meteen politiek dood.