Britse premier: "Brexit bedreigt de vrede in Europa"

Tot nog toe waarschuwden Brexit-tegenstanders vooral voor economische calamiteiten, maar premier David Cameron gaat een stapje verder en roept de herinnering aan de Europese oorlogen van de voorbije decennia op. "De EU heeft landen die elkaar jarenlang aanvlogen met elkaar verzoend."
AFP or licensors

Een meer Britse instelling dan het British Museum in Londen is moeilijk te vinden. Uitgerekend daar was het dat premier David Cameron zijn tot nog toe krachtigste pleidooi hield om vooral in de Europese Unie te blijven. Of het risico van een Brexit "de moeite loont" om genomen te worden, wilden hij weten. 

Nee dus, denkt hij, en Cameron legde meteen ook uit waarom niet. Verwijzend naar de Balkanoorlogen en de genocide in het Bosnische Srebrenica, roemde hij de Unie als vredesbrenger. "De Europese Unie heeft landen die elkaar jarenlang aanvlogen met elkaar verzoend."

En dus, betoogt Cameron, is het in het belang van de Britten om lid van de club te blijven, te meer omdat hij toekomstige conflicten niet uitsluit.

"Groot-Brittannië heeft een fundamenteel nationaal belang om mee conflicten in Europa te vermijden. Daarvoor is Brits leiderschap nodig, en moeten we lid blijven. Europa is onze onmiddellijke omgeving. Hoe sterker we staan in onze omgeving, hoe sterker we staan in de wereld."

Om tot de zelfbewuste conclusie te komen dat een Brexit de vrede in Europa bedreigt. Volgens Cameron is het moment nu net zo belangrijk als de slag van Waterloo in 1815, het gevecht met de Spaanse Armada in 1588 of 1914, 1940 en 1989.

Eerst de economie, nu oorlog en vrede

Dat was een opmerkelijke uitspraak. Tot nog toe gingen de Brexit-debatten vooral over de economie, en nu plots over oorlog en vrede.  

Het schrikt de tegenstanders voorlopig niet af. Ook Boris Johnson, onder tussen de bekendste euroscepticus van het land en volgens waarnemers ook de grootste rivaal om het premierschap voor Cameron, zal later op de dag ook een speech houden.

Hij zal het volgens de BBC "kosmopolitische argumenten voor een Brexit" formuleren.

Op 23 juni bepalen de Britten of ze al dan niet in de Europese Unie blijven.