Brussel: kleine stad, grote melting pot

Vandaag vieren we de Dag van Europa, en vooral voor Brussel is dat geen loos begrip. Omdat onze hoofdstad ook de Europese hoofdstad is, wonen er opmerkelijk veel burgers uit andere Europese landen. Hoe ervaren zij het leven hier en is er iets veranderd na de dramatische gebeurtenissen van 22 maart? Enkele bezoekers aan de markt op het Kasteleinsplein, in Elsene, delen hun zielenroerselen met u.

"Erg multikulti"

 • Naam: Ilse
 • Land: Duitsland
 • Woont in Brussel sinds: 1974
 • Beroep: "Ik was vertaler bij de Europese Raad, in de sectie Duits."
 • Wat vindt u van Brussel? "Ik hou van de diversiteit hier, de cultuur, de open geest. De mensen zijn erg "multikulti". Het is zoals Berlijn in een iets kleinere versie. Het leven is wel minder stresserend dan in Duitsland."
 • Heeft 22 maart iets veranderd? "Er is meer angst. Ik woon in Zaventem, en ik vlieg vaak. Ik denk ook dat het nog niet voorbij is: misschien gaat nu naar München, Berlijn of Frankfurt. Een echt probleem, denk ik."

"Very international!"

 • Naam: Pasquale
 • Land: Italië, maar ook gewoond in Verenigd Koninkrijk. "Very international!"
 • Woont in Brussel sinds: een 15-tal jaar.
 • Beroep: "Ik ben consultant in een bedrijf"
 • Wat vindt u van Brussel? "Ik hou van Brussel. Je eet hier lekker, het is mooi weer vandaag, het is hier gewoon sympathiek!"
 • Heeft 22 maart iets veranderd? "Je moet nu anders denken. Je moet meer uit je doppen kijken. Ik reis veel en ik zie wat er allemaal is veranderd op de luchthaven. Veel mensen komen nu ook niet meer naar Brussel. Ik hoop dat alles weer normaliseert, maar dat zal tijd vragen."

"Ik ben graag een deel van Europa"

 • Naam: Hanne
 • Land: Denemarken
 • Woont in Brussel sinds: 2015
 • Beroep: "Ik ben naar hier verhuisd met mijn echtgenoot, die hier voor een Amerikaans bedrijf werkt."
 • Wat vindt u van Brussel? "Ik hou van het eten hier. De mensen hier zijn vriendelijk. Ik hou ervan op een plek te wonen waar heel Europa samenkomt."
 • Heeft 22 maart iets veranderd? "Mijn leven is niet veranderd sinds de terreuraanslagen. Maar in het stadscentrum zijn er nu minder mensen. Er is ook meer politie, maar die is schattig en vriendelijk."

"Erg levendig, maar niet te stresserend"

 • Naam: Felix
 • Land: Duitsland
 • Woont in Brussel sinds: "Ik woon nu al zes maanden terug hier, maar vroeger heb ik hier 15 jaar lang school gelopen."
 • Wat vindt u van Brussel? "Het is een erg levendige stad, maar niet al te stresserend. Er gebeurt hier veel op cultureel vlak, en je vind hier ook veel verschillende restaurants. Een toffe stad om te wonen."
 • Heeft 22 maart iets veranderd? "Jazeker. Veel mensen blijven meer thuis en gaan niet meer uit. Het is ook raar om nog zoveel militairen in het straatbeeld te zien, hoewel ik dat wel begrijp. Het zal moeilijk zijn om vlug een oplossing te vinden."

"Het heeft wat een stad moet hebben"

 • Naam: Vera
 • Land: Spanje
 • Woont in Brussel sinds: "Bijna drie jaar, maar daarvoor woonde ik in Brugge omdat ik daar heb gestudeerd."
 • Beroep: "Ik werk bij een consultancy-bedrijf, waar ik te maken krijg met ontwikkelingsprojecten die gefinancierd worden door de EU."
 • Wat vindt u van Brussel? "Ik vond het hier eerst wat klein, want ik ben meer gewoon aan grootsteden. Maar het is hier aangenaam: niet te groot, maar het is ook geen dorp. Het heeft wat een stad moet hebben, maar niet te groots."

"Kijken, maar niet kopen"

 • Naam: Dennis
 • Land: Italië
 • Woont in Brussel sinds: ruim drie jaar
 • Beroep: marktkramer
 • Wat vindt u van Brussel? "Er wonen hier mensen uit zoveel landen. Je kan hier kennismaken met veel verschillende culturen."
 • Heeft 22 maart iets veranderd? "O ja. Veel, en ten nadele. De mensen stonden al onder druk door hun loon, terwijl het leven alsmaar duurder wordt. Door de aanslagen wordt de handel nu ook geraakt. Veel mensen komen kijken, maar kopen niet."

"Overal politie en leger jaagt angst aan"

 • Naam: Ksenija
 • Land: Servië
 • Woont in Brussel: "Bijna vijf jaar."
 • Beroep: "Ik werk bij een consultancybedrijf rond ontwikkelingsprojecten, gefinancierd door de EU."
 • Woont u hier graag? "Als het weer is als vandaag: ja! Ik hou ook van het internationale karakter. Het is hier een melting pot."
 • Heeft 22 maart iets veranderd? "Voor mij gelukkig niet. Maar ik zie wel overal politie en leger, en dat jaagt mensen angst aan, maar de mensen gaan er goed mee om."

"Aangename sfeer"

 • Naam: Victor
 • Land: Spanje
 • Woont in Brussel sinds:12 jaar
 • Beroep: Binnenhuisarchitect
 • Wat vindt u van Brussel? "Het is hier een aangename sfeer, met zo veel nationaliteiten."

 

"Voor de liefde"

 • Naam: Andrew
 • Land: Nieuw-Zeeland, maar de afgelopen 9 jaar in Londen gewoond
 • Woont in Brussel sinds: "Onlangs. Ik ben naar hier gekomen voor de liefde, om samen te wonen met de vrouw van wie ik hou."
 • Wat vindt u van Brussel? De markten en de multiculturaliteit in Brussel spreken mij aan. Het nachtleven hier is fantastisch: veel jazz, theater, hedendaagse dans. Londen is groter, maar hier kan je op de fiets stappen en een kwartier later al aan de andere kant van de stad zijn. Het voelt aan als huiselijk: je kan de mensen in je buurt leren kennen, terwijl je je in Londen meer alleen voelt."
 • Heeft 22 maart iets veranderd? "Het is natuurlijk vreselijk voor zij die ermee te maken hebben gekregen, maar voor de rest gaat het leven blijkbaar gewoon door. Natuurlijk waren er enige ongemakken, zoals bij het openbaar vervoer. Ik vind wel dat de gemeenschapszin sterker is geworden en mensen meer aandacht hebben voor andere mensen. Mensen halen diep adem, praten wat meer met de buren, en dat is fijn."