Connie Palmen wint de Libris Literatuur Prijs 2016 met "Jij zegt het"

Connie Palmen is de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2016. De Nederlandse auteur krijgt de prestigieuze prijs voor haar roman "Jij zegt het". Ze is pas de derde vrouw die de prijs wint.
imago stock&people

In het Amstel Hotel in Amsterdam is vanavond de Libris Literatuur Prijs 2016 uitgereikt, samen met de ECI Literatuurprijs (voorheen de AKO Literatuurprijs) en de Fintro Literatuur Prijs (voorheen de Gouden Uil) één van de meest prestigieuze literatuurprijzen in het Nederlandstalige taalgebied.

Dat de prijs naar een Nederlandse auteur zou gaan, stond bij voorbaat vast. Voor het eerst in jaren haalde immers geen enkele Vlaamse auteur de shortlist.

Uiteindelijk riep de jury "Jij zegt het" van Connie Palmen uit tot de winnaar. Ze haalt het van "Alleen met de goden" van Alex Boogers, "De onervarenen" van Joke van Leeuwen, "Muidhond" van Inge Schilperoord, "De onderwaterzwemmer" van P.F. Thomése en "Als de winter voorbij is" van Thomas Verbogt.

Palmen is pas de derde vrouw die de Libris Literatuur Prijs wint, na Frida Vogels met "De harde kern" in 1994 en "Sleur is een roofdier" van D. Hooijer in 2008. Ze gaat met een beloning van 50.000 euro naar huis. Het volledige juryrapport kan u hier lezen.