Drie gevangenissen krijgen ondersteuning van het leger

Vanaf vandaag kunnen militairen worden ingezet om humanitaire opdrachten te vervullen in de Waalse en Brusselse gevangenissen, waar de cipiers al dagenlang staken. Voorlopig is die beslissing al genomen voor de gevangenissen van Lantin, Sint-Gillis en Vorst. De militairen moeten de federale politie en het Rode Kruis bijstaan bij bijvoorbeeld het verdelen van de maaltijden. Het is niet de bedoeling dat ze bewakingsopdrachten gaan vervullen.
Sint-Gillis (archieffoto)

De cipiers in Waalse en Brusselse gevangenissen zijn intussen al twee weken aan het staken. Hun bewakingsopdrachten zijn overgenomen door de politie, een situatie die niet vol te houden bleef. Niet alleen zijn de basisrechten van de gevangenen (zoals maaltijden, medicatie en douchen) niet meer gegarandeerd, maar ook kampt de politie zelf al met een enorme werkdruk en personeelstekorten door onder meer de verhoogde terreurdreiging.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hebben daarom het leger opgevorderd. De militairen moeten humanitaire ondersteuning bieden in de gevangenissen, zoals dat heet. Ze moeten de politie en het Rode Kruis helpen bij bijvoorbeeld het verdelen van de maaltijden, het mogelijk maken van wandelingen, of ervoor zorgen dat gedetineerden kunnen douchen.

In eerste instantie zijn 6 pelotons van 30 manschappen elk opgevorderd. Volgens het kabinet van minister Geens is het de federale politie die de vraag moet stellen om militairen in te schakelen. De politie moet dus eerst nagaan hoeveel werkwillige cipiers er waar komen opdagen en waar er te weinig agenten zijn om de taken van de cipiers over te nemen.

Vanmorgen is al beslist dat de gevangenissen van Lantin, Sint-Gillis en Vorst extra ondersteuning zullen krijgen. De militairen vandaag komen uit de kazerne van Spa. De federale politie blijft overal aanwezig, benadrukt Justitie, de militairen worden ingezet onder hun leiding. Noch de politie, noch de militairen dragen wapens.

Wat zeggen de cipiersvakbonden?

Het is afwachten hoe de cipiersvakbonden zullen reageren op de beslissing om militairen in te schakelen. De RTBF citeert alvast een Franstalige afgevaardigde die de inzet van militairen bestempelt als "een bom onder het overleg, bedoeld om de staking te breken".

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) toont zich een koele minnaar van de beslissing om het leger in te zetten, omdat ook Defensie onder zware druk staat.