Eurogroep geeft Griekenland opnieuw hoop

In Brussel hebben de 19 ministers van Financiën van de eurozone -de eurogroep dus- zich positief uitgelaten over een nieuwe schijf noodhulp voor Griekenland. De beslissing wordt eind deze maand genomen op de volgende vergadering.

Gisteravond heeft het Griekse parlement -meerderheid tegen oppositie- de geëist belasting- en pensioenhervorming goedgekeurd, ondanks verzet van de vakbonden en duizenden betogers in Athene.

Dat kon vandaag op goedkeuring rekenen bij de andere landen van de eurozone. "Het is een goede dag voor de eurogroep, voor Europa en voor Griekenland", zei de Griekse minister van Financiën Euclides Tskalotos.

De hervormingen in Griekenland zouden de deur openen voor de uitbetaling van de volgende schijf van 5,4 miljard euro van het derde hulpplan van 86 miljard euro dat vorig jaar aan Athene is toegekend. In ruil moeten de Grieken hun economie en financiën wel grondig hervormen.

Voor een formele beslissing over die nieuwe noodhulp is het wachten tot eind deze maand als de eurogroep de koppen opnieuw bijeensteekt. Intussen moet ook het Internationaal Muntfonds (IMF) zijn zegje doen over de noodhulp.

Tegelijk willen de Europese landen ook praten over een kwijtschelding van een deel van de Griekse schulden, maar daarover is er nog geen consensus.